Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 14 marca 2013

Owsianka na wynos, czyli owsiane muffiny z morelami i syropem klonowym

Owsianka na wynos, tak w skrócie nazwałam te wypełnione płatkami owsianymi muffinki. To moja propozycja na śniadanie dla  zabieganych, którzy nigdy nie mają rano czasu. Przygotować można je wieczorem aby następnego dnia wrzucić muffinkę do torebki i .. w drogę. Babeczki te są słodzone syropem klonowym i odrobiną brązowego cukru poza tym zawierają kawałki suszonych moreli. Myślę, że to nie tylko smaczny ale również zdrowy początek dnia. Babeczki są nieco suche i zbite, ale smaczne, koniecznie trzeba podawać je z czymś do picia.
Przepis znalazłam tutaj. Zainteresowanym innymi śniadaniowymi wypiekami z dodatkiem płatków owsianych proponuję spojrzeć również na te przepisy:

Składniki na 12 babeczek:
  • 240g płatków owsianych
  • 240 ml mleka
  • 80 ml syropu klonowego
  • 80g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 240g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g brązowego cukru
  • 100g suszonych moreli
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i syropem klonowym. Dobrze wymieszaj. 

W osobnym naczyniu utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę, dodaj jajko i ucieraj aż się połączą. Można użyć ręcznego miksera.


Dodaj utarte masło do płatków owsianych i dobrze wymieszaj. 
W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, brązowy cukier.  Pokrój morele na mniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Dobrze wymieszaj.

Mieszankę suchych składników wmieszaj do masy z płatków owsianych i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Ciasto będzie dosyć gęste, klejące się do łyżki.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. 

Piecz 25 - 30 minut aż babeczki lekko się zarumienią. 

  Smacznego :)
Wydrukuj przepis

8 komentarzy:

  1. ale słodko zapakowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co zamiast syropu klonowego?może być miód??

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, poproszę taką "owsiankę"! :) Chociaż mam też wrażenie, że gdybym wzięła te bułeczki do szkoły, przy moich znajomych długo by nie postały ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które opublikowała Pani na swym blogu, wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z przyjemnością się dołączę :)

      Usuń
  5. Pychotka :) Bardzo mi się podobają - uwielbiam takie śniadaniowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...