Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 12 czerwca 2014

Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Łatwe i szybkie  w przygotowaniu  kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka.  Polecam :)

Składniki na 8 mini muffinek:
  • 1 białko jajka
  • 50g cukru
  • 100g wiórków kokosowych 
 Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny, jeżeli nie jest pokryta warstwą nie przywierającą, natłuść. 

Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta. 

Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią.
Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły. Następnie delikatnie, okrawając brzegi nożem, wyjmij kokosanki na talerz i odstaw do przestudzenia.

Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...