Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 6 września 2019

Back to school muffins


Czas na powrót do szkoły. Znowu poranna gonitwa, zastanawianie się co włożyć do pudełka śniadaniowego, poszukiwanie niezbędnych elementów garderoby i brakujących podręczników. Po wakacyjnym lenistwie, to bardzo przyjemna odmiana. W końcu ile można odpoczywać.
Dla tych, którzy szukają inspiracji na drugie śniadania polecam te oto muffinki. Zdecydowanie dla warzywomaniaków. Pełne warzyw, sera... przepis znalazłam w sieci na stronie Odlums. 


Składniki na 12 babeczek:
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czarny pieprz
  • sól
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże garści listków szpinaku
  • 70 g sera cheddar + trochę do posypania babeczek
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Marchewki i cukinię zetrzyj na tarce, lekko posól i odstaw. Szpinak posiekaj na malutkie kawałki. Zetrzyj ser.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, czarny pieprz i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. 
Następnie odciśnij nadmiar wody z warzyw, najlepiej jeszcze osusz je papierowym ręcznikiem.
Wszystkie warzywa oraz ser dodaj do surowego ciasta. Wymieszaj do połączenia się składników.

Gotową masę przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, duża ilość warzyw może powodować, że będą wilgotne. Wtedy trzeba podpiec je jeszcze 5 minut.


Smacznego!
Wydrukuj przepis

12 komentarzy:

  1. Chętnie spróbuję do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne babeczki, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam muffiny na słodko i słono i z przyjemnością spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie muszę zrobić coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje dziecko jeszcze do szkoły nie chodzi, ale już nastawiam się na te poranne gonitwy

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się przekonać do pieczenia babeczek na słono. Próbowałam ich raz czy dwa u kogoś, ale sama nigdy nie przygotowywałam. Te z Twojego przepisu wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto ze szpinakiem mi smakowało, to takie babeczki na pewno też posmakują

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...