Czas na powrót do szkoły. Znowu poranna gonitwa, zastanawianie się co włożyć do pudełka śniadaniowego, poszukiwanie niezbędnych elementów garderoby i brakujących podręczników. Po wakacyjnym lenistwie, to bardzo przyjemna odmiana. W końcu ile można odpoczywać.
Dla tych, którzy szukają inspiracji na drugie śniadania polecam te oto muffinki. Zdecydowanie dla warzywomaniaków. Pełne warzyw, sera... przepis znalazłam w sieci na stronie Odlums.
Składniki na 12 babeczek:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czarny pieprz
- sól
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia cukinia
- 2 duże garści listków szpinaku
- 70 g sera cheddar + trochę do posypania babeczek
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Marchewki i cukinię zetrzyj na tarce, lekko posól i odstaw. Szpinak posiekaj na malutkie kawałki. Zetrzyj ser.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, czarny pieprz i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj.
Następnie odciśnij nadmiar wody z warzyw, najlepiej jeszcze osusz je papierowym ręcznikiem.
Wszystkie warzywa oraz ser dodaj do surowego ciasta. Wymieszaj do połączenia się składników.
Gotową masę przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, duża ilość warzyw może powodować, że będą wilgotne. Wtedy trzeba podpiec je jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Wydrukuj przepis
Chętnie spróbuję do pracy :)
OdpowiedzUsuńWarzywne babeczki, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny na słodko i słono i z przyjemnością spróbuję.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę zrobić coś takiego :)
OdpowiedzUsuńMoje dziecko jeszcze do szkoły nie chodzi, ale już nastawiam się na te poranne gonitwy
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMuszę się przekonać do pieczenia babeczek na słono. Próbowałam ich raz czy dwa u kogoś, ale sama nigdy nie przygotowywałam. Te z Twojego przepisu wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze szpinakiem mi smakowało, to takie babeczki na pewno też posmakują
OdpowiedzUsuńFajne muffiny :)
OdpowiedzUsuń