Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 8 lipca 2011

Kajmakowe babeczki z kremem





























Kolejny przepis na kajmakowe babeczki, tym razem z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." Babeczki są puszyste, delikatne, pyszne zarówno bez kremu jak i z kremem. To już kolejny przepis testowany przeze mnie z tej samej książki. Wybrałam go ponieważ przepis na krem jest identyczny jak w babeczkach wiśniowych a niestety rozczarowałam się wtedy wyglądem tego kremu, no więc zaliczyłam drugie podejście do kremu tym razem z sukcesem :).

Składniki na 18 małych babeczek (to nie są minibabeczki, tylko papilotki, których użyłam były odrobinę mniejsze od standardowych):
  • 40g masła
  • 140g drobnego cukru do wypieków
  • 120g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki pasty z wanili
  • 1 jajko
  • 70g masy kajmakowej
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do misy miksera włóż: masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól ucieraj na wolnych obrotach aż ciasto będzie miało konsystencję drobnej kaszki. W międzyczasie w  osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko i wanilię wymieszaj. Wlej połowę tej mieszanki do suchych składników i dalej mieszaj na wolnych obrotach, zbieraj ciasto ze ścianek misy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Kiedy masa będzie przypominać gęsty krem zwiększ obroty miksera, następnie dodaj pozostałe mleko i masę kajmakową. Mieszaj aż kajmak dobrze połączy się z ciastem. Ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Równomiernie rozlej je do papilotek, nie wyżej niż do 3/4 wysokości, babeczki mocno rosną i mogłyby wykipieć. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone  w środku. Po wyjęciu z piekarnika chwile trzymaj w formie, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
po upieczeniu



























Składniki na krem:
  • 125g cukru pudru
  • 40g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 25g masy kajmakowej + trochę do dekoracji
Do misy miksera wrzuć masło i cukier puder. Ucieraj na wolnych obrotach aż będą miały konsystencję kaszki. Wlej mleko, wmieszaj je na wolnych obrotach, kiedy masa będzie jednolita zwiększ obroty i ucieraj aż uzyskasz puszystą masę. Na końcu dodaj kajmak i ucieraj dalej aż uzyskasz puszysta, jednolitą masę. 
Za pomocą noża rozprowadź krem na wierzchu każdej z wystudzonych babeczek i zrób kropeczki z masy kajmakowej. Można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki bardziej fantazyjnie.

Wydrukuj przepis

9 komentarzy:

  1. Podwójnie słodkie babeczki, ale masa kajmakowa to zdecydowanie coś, co mi bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne papilotki i babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne babeczki - z dodatkiem tak lubianego powszechnie karmelu ;-) I wreszcie smaczny przepis na krem - w którym jest coś oprócz masła i cukru!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem stałym czytelnikiem bloga i przyznam, że to jeden z najbardziej udanych przepisów. Babeczki nadają się praktycznie na każdą okazję i tak naprawdę wyglądają jak świeżo przywiezione z cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś nie mogę dodać komentarza, tak czy siak pozdrawiam serdecznie autora bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co jeść, dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...