Kolejny przepis na kajmakowe babeczki, tym razem z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." Babeczki są puszyste, delikatne, pyszne zarówno bez kremu jak i z kremem. To już kolejny przepis testowany przeze mnie z tej samej książki. Wybrałam go ponieważ przepis na krem jest identyczny jak w babeczkach wiśniowych a niestety rozczarowałam się wtedy wyglądem tego kremu, no więc zaliczyłam drugie podejście do kremu tym razem z sukcesem :).
Składniki na 18 małych babeczek (to nie są minibabeczki, tylko papilotki, których użyłam były odrobinę mniejsze od standardowych):
- 40g masła
- 140g drobnego cukru do wypieków
- 120g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 120 ml mleka
- 1/4 łyżeczki pasty z wanili
- 1 jajko
- 70g masy kajmakowej
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do misy miksera włóż: masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól ucieraj na wolnych obrotach aż ciasto będzie miało konsystencję drobnej kaszki. W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko i wanilię wymieszaj. Wlej połowę tej mieszanki do suchych składników i dalej mieszaj na wolnych obrotach, zbieraj ciasto ze ścianek misy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Kiedy masa będzie przypominać gęsty krem zwiększ obroty miksera, następnie dodaj pozostałe mleko i masę kajmakową. Mieszaj aż kajmak dobrze połączy się z ciastem. Ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Równomiernie rozlej je do papilotek, nie wyżej niż do 3/4 wysokości, babeczki mocno rosną i mogłyby wykipieć. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Po wyjęciu z piekarnika chwile trzymaj w formie, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
po upieczeniu |
Składniki na krem:
- 125g cukru pudru
- 40g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 25g masy kajmakowej + trochę do dekoracji
Do misy miksera wrzuć masło i cukier puder. Ucieraj na wolnych obrotach aż będą miały konsystencję kaszki. Wlej mleko, wmieszaj je na wolnych obrotach, kiedy masa będzie jednolita zwiększ obroty i ucieraj aż uzyskasz puszystą masę. Na końcu dodaj kajmak i ucieraj dalej aż uzyskasz puszysta, jednolitą masę.
Za pomocą noża rozprowadź krem na wierzchu każdej z wystudzonych babeczek i zrób kropeczki z masy kajmakowej. Można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki bardziej fantazyjnie.
kajmakowe=pyszne;)
OdpowiedzUsuńPodwójnie słodkie babeczki, ale masa kajmakowa to zdecydowanie coś, co mi bardzo odpowiada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńFajne papilotki i babeczki :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńCudne babeczki - z dodatkiem tak lubianego powszechnie karmelu ;-) I wreszcie smaczny przepis na krem - w którym jest coś oprócz masła i cukru!
OdpowiedzUsuńJestem stałym czytelnikiem bloga i przyznam, że to jeden z najbardziej udanych przepisów. Babeczki nadają się praktycznie na każdą okazję i tak naprawdę wyglądają jak świeżo przywiezione z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńCoś nie mogę dodać komentarza, tak czy siak pozdrawiam serdecznie autora bloga :)
OdpowiedzUsuńco jeść, dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń