Przepis na te muffiny znalazłam na tej stronie. Są to tradycyjne muffiny, łatwe w przygotowaniu, wilgotne, trochę ciężkie. Smaczne i pożywne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki na 12 muffinek:
- 120g mąki pełnoziarnistej
- 120g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru trzcinowego
- garść nasion słonecznika + do posypania
- garść rodzynek
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 3 przejrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Tym razem wykorzystałam papierowe foremki na stelażu.
Do miski wsyp mąki, proszek, cukier, nasiona i rodzynki, i wymieszaj. Rozgnieć widelcem banany na papkę. Wymieszaj rozbełtane jajka z mlekiem i olejem. Wlej mokre składniki do mieszanki suchych, dodaj banany i wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż do foremek (do 3/4 wysokości babeczki mocno rosną) i piecz około 25 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest dobrze upieczone w środku. Można serwować na ciepło lub po wystudzeniu.
Z niecierpliwością czekałam na Twój kolejny przepis! Już myślałam, że uciekłaś gdzies na Bahamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!!!
małe babeczki są takie fajne.
OdpowiedzUsuńojej, ileż w nich wspaniałości, ile smaku i dobroci!
OdpowiedzUsuńpyszne.
sliczne :) i sliczne zdjecia cukierenko :)
OdpowiedzUsuń