Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 18 lipca 2011

Jagodowe babeczki


























Zdecydowanie mój ulubiony rodzaj owocowych babeczek, jedyne podobne w smaku jakie teraz przychodzą mi do głowy były muffiny ze śliwkami . Babeczki te mają chrupiący wierzch, nie są zbyt wilgotne, ale też nie są bardzo suche. Ciasto ma taką konsystencję, że owoce nie opadają na dno. Moim zdaniem bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki na 12 babeczek:
  • 150g świeżych jagód
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30g płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g cukru pudru + trochę do oprószenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g miękkiego masła
  • 12 łyżek mleka




















Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny, znowu użyłam papilotek na stelażu. 

Umyj jagody i odstaw na bok. Odmierz pozostałe składniki, włóż do miski i za pomocą warzechy lub łyżki ucieraj aż powstanie gładka, gęsta masa (można użyć miksera). Do ciasta delikatnie wmieszaj jagody. Przełóż do papilotek i piecz około 25-30 min. Wystudź, oprósz cukrem pudrem i zajadaj... mniam :)
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. "Wystudź, oprósz cukrem pudrem i zajadaj..." - jeśli stosujesz się do tej instrukcji w takiej właśnie kolejności, to podziwiam ;D Ja najczęściej nie mogę się opanować i muszę pożreć chociaż jedną muffinę przed wystudzeniem. Cóż zrobić kiedy one takie dobre ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...