Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Muffiny daktylowe z karmelowym sosem i Kwietniowa Weekendowa Cukiernia

Witam serdecznie w Weekendowej Cukierni. Jako kwietniowa gospodyni chciałabym zaprosić  do wspólnego pieczenia daktylowych babeczek z karmelowym sosem. Zapewniam że te słodkie ulepki (sticky toffee date cake) są naprawdę smaczne. Ciasto jest puszyste, bardzo wilgotne, słodkie, z malutkimi kawałkami daktyli a gęsty, karmelowy sos po prostu przepyszny. Można się nimi zajadać. Smakowały nie tylko dorosłym, dzieci też sięgały po nie ze smakiem.
Tym którzy nie przepadają za przekładaniem surowego ciasta do papilotek  proponuję upiec je  w tortownicy. Przepis Iny Garten.


Składniki na 12-18 muffinek lub  ciasto o średnicy 23cm:
  • 225g wypestkowanych, suszonych daktyli
  • 450ml wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 110g masła lub margaryny
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 niepełne łyżki proszku do pieczenia


Przygotowanie tych babeczek lub ciasta zacznij od ugotowania daktyli. W tym celu nalej do dużego garnka 450 ml zimnej wody i dodaj posiekane na mniejsze kawałki owoce. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj około minuty od czasu do czasu mieszając. Daktyle zmiękną i lekko się  rozgotują. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Po dodaniu sody cała masa będzie bulgotac i mocno sie spieni. Uważaj bo w zbyt małym garnku może wykipieć. Odstaw garnek z masą na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub natłuść i oprósz mąką 23cm tortownicę.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier, i ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Dodawaj po jednym jajku czekając za każdym razem aż dobrze połączy się z masą. W razie potrzeby zbierz składniki ze ścianek misy i domieszaj do pozostałej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę i sól. Wymieszaj, masa będzię dość gęsta i będzie zawierać grudki. 
Teraz wlej do ciasta połowę garnka ciepłych, rozgotowanych daktyli, wymieszaj. Znowu zbierz ciasto ze ścianek misy miksera. Wlej pozostałe daktyle i mieszaj jeszcze raz. Ciasto będzie rzadkie i lejące się, o kosystencji gęstej zupy.
Na koniec dodaj proszek do pieczenia to również spowoduje że masa się spieni.

Przelej ciasto do papilotek, możesz je wypełnić prawie  po sam brzeg (zostaw około pół centymetra miejsca od góry) gdyż babeczki w trakcie pieczenia niewiele rosną. Lub przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy. Muffiny piecz około 20 minut a ciasto 30 do 40 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj ciasto patyczkiem i sprawdź czy jest czysty. 

W czasie kiedy babeczki lub ciasto siedzą w pieraniku przygotuj karmelowy sos.

Składniki na karmelowy sos:
  • 110g masła
  • 120g brązowego cukru
  • 80 ml śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu np. kremówki 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i zagotuj od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa będzie wrzeć, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu minutę lub dwie aż  wszytskie składniki zupełnie się rozpuszczą a masa zacznie gęstenieć. 
przestudzony gęsty krem
Po wyjęciu babeczek lub ciasta z piekarnika lekko nakłuj je wykałaczką i nalej na ich wierzch niewielką ilość karmelowego sosu. Ciepłe ciasto  powinno  nasiąknąć ciepłym sosem. 

Kiedy muffinki/ciasto już przestygną wyjmij je z formy i umieść na talerzu. Przesmaruj jeszcze raz gęstym, przestudzonym karmelem.   

muffinka oblana świeżym sosem


Zapraszam do wspólnego pieczenia :)
Smacznego :)




Wydrukuj przepis

11 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...