Rumowe muffiny z rodzynkami..... ciekawe. Kiedy zobaczyłam ten przepis koniecznie musiałam go wypróbować. Efekt końcowy mnie nie zachwycił, specjalnie też nie rozczarował, przypominały bułeczki z rodzynkami. Ciasto wyszło nieco zbite, ale nasączone rodzynki nadały mu wilgoci, rum aromatu, no i czekolada zawsze ratuje sytuację. W sumie dobre do kawy, ale nie do końca w moim typie. Nie są zbyt słodkie, więc polecam dodać nieco więcej cukru niż zalecane 2 łyżki. Bardzo proste w wykonaniu, ale trzeba pamiętać by wcześniej namoczyć rodzynki w rumie.
Składniki na 10 sztuk:
- 280g mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g rodzynek
- 120 ml rumu
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 80g roztopionego masła
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Do miseczki wsyp odmierzoną ilość rodzynek i zalej rumem. Zostaw przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na noc.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do naczynia wsyp mąkę, proszek, cukier i wymieszaj. W garnuszku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Do chłodniejszego masła wlej mleko, wbij jajko i dobrze wymieszaj np. widelcem. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły, wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż do papilotek i piecz 20-25 min.
W międzyczasie połam czekoladę na mniejsze kawałki i włóż do garnuszka. Umieść garnuszek na palniku i na wolnym ogniu rozpuszczaj czekoladę, kiedy masa będzie gęsta dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Łyżką nałóż masę na ciepłe jeszcze babeczki.
Babeczki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
a mi się wydaje, że nawet jako domowej roboty bułeczki z rodzynkami są fajne..
OdpowiedzUsuńOoo jak rodzynki w połączeniu z rumem to daję do kolejki w celu upieczenia ich w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuń