Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 5 lipca 2011

Wiśniowe babeczki z kremem

Jakiś czas temu zakupiłam książkę "Cake days. Recipies to make every day special. The hummingbird bakery" i od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia czegoś z tej książki. Jako, że w lodówce miałam wiśniowy kompot, wybór padł na wiśniowe babeczki z kremem. Jeżeli chodzi o ten krem właśnie, to nie była to udana próba, bo mimo, że wiele kremów już robiłam, a ten przepis nie odbiegał od innych, to krem mi nie wyszedł :(. Najpierw nie chciałam umieszczać tego przepisu, ale babeczki są naprawdę dobre. Krem też w smaku jest odpowiedni, tylko że nie wygląda za pięknie. Właściwie same babeczki są na tyle wilgotne, słodkie, że nie trzeba ich smarować dodatkowymi kaloriami. Myślę, że kiedyś wypróbuję ten przepis jeszcze raz, ale bez kremu. Chociaż znając swój ośli upór będę próbowała z tym kremem aż do skutku.

















Składniki na 7 babeczek:
  • 40g masła
  • 140g drobnego cukru do wypieków
  • 120g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 120ml mleka
  • 70g wiśni namoczonych w alkoholu
Krem:
  • 125g cukru pudru
  • 40g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 40g namoczonych w alkoholu wiśni
Dzień wcześniej odsącz wiśnie z kompotu, przełóż do miseczki, zalej alkoholem zostaw na noc.
Przed przygotowywaniem ciasta odcedź wiśnie z alkoholu i pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól dodaj masło i ucieraj aż ciasto będzie miało konsystencję drobnej kaszki. W osobnym naczyniu rozbełtaj widelcem jajko i wlej odmierzoną ilość mleka, wymieszaj razem. Wlej połowę tej mieszanki do suchych składników i mikserem na wolnych obrotach ucieraj dalej ciasto, co jakiś czas zbierając je ze ścian naczynia. Jak składniki dobrze się połączą wlej pozostałe mleko. Na końcu wmieszaj łyżką wiśnie. Ciasto jest bardzo płynne. Przełóż, a właściwie przelej do papilotek i piecz około 25 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. 

Babeczki są wilgotne, słodkie naprawdę smaczne, więc dla tych którzy nie przepadają za kremami to już koniec przepisu.

Co do kremu. Wrzuć do misy miksera masło i cukier ucieraj na wolnych obrotach. Jak masa będzie miała konsystencję drobnego piasku dodaj mleko i zwiększ obroty miksera. Do białej, puszystej masy wmieszaj łyżką wiśnie. Krem jest bardzo słodki, alkohol z wiśni nada mu ostrego smaku. Jak widać wykonanie kremu nie jest wielką filozofią, miałam wczoraj pecha. Krem można nakładać łyżką na przestudzone babeczki.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...