Kupiłam wiaderko mielonego twarogu i czekałam na inspirację. W związku z tym, ze na blogu pojawiły się już mini serniczki dżemem , kokosowe, marcepanowe na spodzie z nutelli i cytrynowe postawiłam na czekoladę. Był to strzał w dziesiątkę. Czekoladowe mini serniczki były przepyszne. Miseczki w których umieściłam serową masę zrobiłam z popularnych w Irlandii ciasteczek Bourbon - czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem. Miseczki były chrupiące, dobrze trzymały zawartość a nadzienie było aksamitne, kremowe, delikatnie czekoladowe. Polecam :)
Składniki na 12 miseczek:
- 400g ciasteczek czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem (użyłam ciasteczek Bourbon)
- 90g masła
Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na drobne okruchy. Masło rozpuść i wlej do pokruszonych ciasteczek. Wymieszaj tak aby wszystkie okruchy były lekko wilgotne.
Przygotuj formę na muffiny. Aby ułatwić sobie pracę z późniejszym wyjmowaniem gotowych mini serniczków gniazda formy można najpierw wyłożyć papilotkami. Do każdego z gniazd metalowej formy na muffiny wysp około 2 kopiastych łyżek okruszyn. Następnie ubijaj je palcami lub spodem łyżeczki aby utworzyły coś na kształt miseczek. Staraj się rozdzielić całą masę pomiędzy gniazda formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz miseczki około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do przestudzenia.
W czasie kiedy miseczki się studzą przygotuj nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 600g mielonego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki kaszy manny
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Za pomocą łyżki przełóż masę do przygotowanych w formie na muffiny miseczek i wstaw z powrotem do piekarnika. Jeżeli pozostanie Ci nadmiar masy serowej wlej ją do ramekina i upiecz. Zaręczam że tak upieczona masa będzie również świetnie smakować. Piecz około 20 minut aż masa serowa się zapiecze i nie będzie się trząść przy poruszaniu formą.
Odstaw formę na bok do przestudzenia babeczek. Następnie wstaw formę z serniczkami do lodówki do całkowitego wystudzenia. Zimne serniczki wyjmij z formy. Jeżeli użyłeś/aś papilotek nie będzie to specjalne trudne, w przeciwnym wypadku musisz posłużyć się nożem. Nożem dokładnie okrój serniczki z boków jak najbliżej formy i delikatnie podważaj od spodu wtedy bez problemu ciasteczka odskoczą od spodu formy i dadzą się w całości wyjąć. Serniczki przed podaniem najlepiej przechowywać w lodówce. Gotowe serniczki można udekorować czekoladkami. Swoje obsypałam czekoladowymi gwiazdeczkami.
jakie one są piękne! najpiękniejsze, jakie widziałam do tej pory :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł z tymi miseczkami;)
OdpowiedzUsuńale fajne i słodkie! :) uroczo wyglądają mniam!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńładne!
OdpowiedzUsuńSą urocze! I wprowadzają w taki świąteczny kliimat;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńSą cudne! Uroczo się prezentują w takiej formie :) I te gwiazdki takie rozkoszne :)
OdpowiedzUsuń