Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Czekoladowe mini serniczki w ciasteczkowych miseczkach

Kupiłam wiaderko mielonego twarogu i czekałam na inspirację. W związku z tym, ze na blogu pojawiły się już mini serniczki dżemem , kokosowe, marcepanowe na spodzie z nutelli i cytrynowe postawiłam na czekoladę. Był to strzał w dziesiątkę. Czekoladowe mini serniczki były przepyszne. Miseczki w których umieściłam serową masę zrobiłam z popularnych w Irlandii ciasteczek Bourbon - czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem. Miseczki były chrupiące, dobrze trzymały zawartość a nadzienie było aksamitne, kremowe, delikatnie czekoladowe. Polecam :)

Składniki na 12 miseczek:
  • 400g ciasteczek czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem (użyłam ciasteczek Bourbon)
  • 90g masła
Piekarnik nagrzej do 200C. 

Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na drobne okruchy. Masło rozpuść i wlej do pokruszonych ciasteczek. Wymieszaj tak aby wszystkie okruchy były lekko wilgotne. 

Przygotuj formę na muffiny. Aby ułatwić sobie pracę  z późniejszym wyjmowaniem gotowych mini serniczków gniazda formy można najpierw wyłożyć papilotkami. Do każdego z gniazd metalowej formy na muffiny wysp około 2 kopiastych łyżek okruszyn. Następnie ubijaj je palcami lub spodem łyżeczki aby utworzyły coś na kształt miseczek. Staraj się rozdzielić całą masę pomiędzy gniazda formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz miseczki około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do przestudzenia. 

W czasie kiedy miseczki się studzą przygotuj nadzienie.

Składniki na nadzienie:
  • 600g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki kaszy manny
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Za pomocą łyżki przełóż masę do przygotowanych w formie na muffiny miseczek i wstaw z powrotem do piekarnika. Jeżeli pozostanie Ci nadmiar masy serowej wlej ją do ramekina i upiecz. Zaręczam że tak upieczona masa będzie również świetnie smakować.  Piecz około 20 minut aż masa serowa się zapiecze i nie będzie się trząść przy poruszaniu formą.

Odstaw formę na bok do przestudzenia babeczek. Następnie wstaw formę  z serniczkami do lodówki do całkowitego wystudzenia. Zimne serniczki wyjmij z formy. Jeżeli użyłeś/aś papilotek nie będzie to specjalne trudne, w przeciwnym wypadku musisz posłużyć się nożem. Nożem dokładnie okrój serniczki z boków jak najbliżej formy i delikatnie podważaj od spodu wtedy bez problemu ciasteczka odskoczą od spodu formy i dadzą się w całości wyjąć. Serniczki przed podaniem najlepiej przechowywać w lodówce. Gotowe serniczki można udekorować czekoladkami. Swoje obsypałam czekoladowymi gwiazdeczkami.

 
 Smacznego :) Wydrukuj przepis

9 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...