Sposób przygotowania pecan butter tarts zobaczyłam w programie Anny Olson i od razu trafił na listę przepisów do wypróbowania. Pomyślałam wtedy, że taka kombinacja maślanego kruchego ciasta wypełnionego karmelowym sosem z orzechami musi być pyszna. Podobno to kanadyjski klasyk. Rezultat tego eksperymentu ? Tarty były boskie ! Nie mogłam im się oprzeć. Tarty były rewelacyjne ! Zapach, smak i wygląd na piątkę ! Zjadłam chyba z 4 a potem już przestałam liczyć. Polecam wszystkim miłośnikom orzechowo karmelowych smaków. Oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Poniżej napiszę jak sama je przygotowałam.
Składniki na 12 -14 tart:
ciasto:
- 360g mąki
- 2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 150g zimnego, niesolonego masła
- 6 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
Do misy miksera elektrycznego wsyp mąkę, cukier i sól. Za pomocą końcówki do mieszania ciast wymieszaj te składniki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszaj na niskich obrotach aż masło rozetrze się i całość będzie przypominać żółtą, kaszkę. Następnie za jednym razem wlej wymieszaną z cytryną wodę. Mieszaj aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i uformuj walec. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (u mnie ciasto leżakowało w lodówce przez noc).
Następnie wyjmij ciasto z lodówki na około 20 minut przed wałkowaniem.
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny delikatnie natłuść.
Oprósz blat kuchenny mąką wyłóż ciasto. Pokrój walce na 12 plastrów. Każdy z plastrów rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Następnie za pomocą okrągłej foremki, szklanki lub miseczki wytnij z każdego plastra równe kółeczko o średnicy około 11 cm. Wyłóż ciastem każde gniazdo formy na muffiny, ciasto ma wystawać około 1 cm poza brzegi gniazda. Moje niestety były mniejsze.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 95g masła
- 185g cukru demerara lub innego brązowego
- 2 jajka
- 125ml syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- około 40 orzechów pekana
Upraż pekany na suchej patelni i odstaw na bok.
Wrzuć masło i cukier do garnuszka. Podgrzewaj, cały czas mieszając aż masa się zagotuje. Nie martw się jeżeli w masie będą grudki to normalne. Zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na bok.
W osobnej miseczce za pomocą ręcznego miksera ubij jajka z syropem klonowym, sokiem z cytryny, wanilią i solą. Następnie powoli wlewaj masę z garnuszka cały czas ubijając aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Odstaw.
Wyjmij z lodówki formę na muffiny, w której schładza się ciasto. Na dnie każdej tarty umieść po kilka orzechów pekana. Następnie za pomocą chochli nalej masę z garnuszka tak aby wypełniała tarty prawie po sam wierzch.
przed wlaniem nadzienia |
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz tarty przez 10 minut w 200C. Następnie zredukuj temperaturę do 190C i piecz kolejne 10 - 15 minut. Nadzienie powinno bulgotać a ciasto ładnie się zarumienić.
Wyjmij blachę z piekarnika. Po około 5 minutach poruszaj tartami tak żeby nie po przyklejały się do dna formy i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Następnie wyjmij z formy i zajadaj :)
Autorka przepisu twierdzi ze tarty można przechowywać do 3 dni w lodówce. Nie wiem, nie zdążyłam, znikły.
Smacznego :)
ale to musiało być pyszne! i jeszcze moje ulubione orzechy! <3
OdpowiedzUsuńnadzienie fantastyczne!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i zapewniam że były bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńNie lubię orzechów, ale w takim zestawieniu zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ;-)
OdpowiedzUsuń