Zaczęło się o tego, ze w lodówce miałam wiaderko twarogu do wypieków. Tak sobie stało i czekało aż się nad nim zlituję. Znalazłam w sieci przepis na muffiny z twarogiem. Wypróbowałam i muszę przyznać, że kombinacja jest ciekawa, takie jakby mini serniczki z owocami.
Składniki na 12 muffinów:
- 150g mąki
- 70g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleka
- 150g mielonego twarogu do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180c. Przygotuj formę na muffiny, wyłóż papilotkami.
Przygotuj naczynie na suche składniki wsyp do niego mąkę, cukier, proszek i sól - wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki tj. mleko, jajko, olej. Odstaw na bok.
Przygotuj nadzienie: do naczynia włóż twaróg, jajko, cukier, wymieszaj tak aby składniki dobrze się połączyły. Przygotuj brzoskwinie: pokrój w kosteczkę lub paski.
Wróć do ciasta, wymieszaj składniki suche z mokrymi, tylko tyle by wszystko były wilgotne. Przełóż ciasto do papilotek, najlepiej posłużyć się łyżką. Na górę każdej babeczki nałóż masy serowej i udekoruj owocami. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 do 30 min.
Po upieczeniu wyłóż muffiny do przestudzenia na kratkę. Dla dekoracji można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.Wydrukuj przepis
Hej hej, jestem tu nowa i rowniez poczatkuje jako wypiekajaca babeczki. Mam pytanie natury zasadniczej: gdzie w Brukseli mozna dostac te marszczone papierowe foremki w roznych rozmiarach i kolorach??? Bez tego przeciez ani rusz... Bardzo bylabym wdzieczna za podpowiedz na eve_cherry@yahoo.co.uk. Dzieki serdeczne i Wesolego Alleluja! Ewa
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz a podpowiedź przesłałam już na podanego maila :)
OdpowiedzUsuń