Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 14 kwietnia 2011

Muffiny z masłem orzechowym i krówkami

Słodkie, chrupiące .. po prostu pyszne :) Jak na razie ulubione mojego męża :)

Składniki na 12 muffinek:
  • 250g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów ziemnych
  • 1 ubite jajko
  • 55g rozpuszczonego masła
  • 175ml mleka
  • 150g pokrojonych w kostkę krówek
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 
Nagrzej piekarnik do temperatury 200C. Wyłóż formę do  muffinek papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiej do miski, wmieszaj cukier. Dodaj masło orzechowe mieszaj aż masa nabierze konsystencji malutkich grudek. 
W osobnej misce ubij jajko, masło i mleko. Delikatnie wymieszaj z suchymi składnikami. Dodaj krówki, delikatnie wymieszaj. Masa powinna być grudkowata.
Przełóż do papilotek, posyp orzeszkami ziemnymi. Piecz około 20 min aż muffiny będą wyrośnięte. 
Wystudź na kratce.

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...