Ten przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Bake". A babeczki ...palce lizać :)
Składniki na 12 babeczek:
- 125g masła
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 150g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami.
Za pomocą robota kuchennego utrzyj masło do białości. Dodaj cukier i ekstrakt z wanilii dalej ucieraj aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Przełóż surowe ciasto do papilotek. Piecz około 8-12 min aż babeczki się zarumienią.
Wyłóż na kratkę do przestudzenia.
Składniki na krem:
- 150 ml mleka
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 2 żółtka
- 175g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie kremu:
Włóż do małego garnuszka mleko i cukier. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu ubij lekko żółtka. Cały czas ubijając, pomału wlej trochę podgrzanej masy. Następnie wlej wszystko do garnuszka. Podgrzewaj całość na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć tak, że pokryje tył łyżki którą jest mieszana. Może to trwać aż do 10 min. Masa nie powinna być zbyt mocno podgrzana, ponieważ jajka mogą się ściąć. Jeżeli tak się stanie należy jak najszybciej zdjąć ją z ognia i przelać przez sitko. Odstaw masę do przestudzenia, można wstawić garnuszek do większego naczynia wypełnionego zimną wodą. W międzyczasie utrzyj masło w robocie kuchennym aż do białości. Następnie stopniowo dodawaj przestudzoną (ale nie za zimną, najlepiej w temperaturze pokojowej) masę do utartego masła, cały czas ucieraj.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Część babeczek udekorowałam wyciskając krem bezpośrednio na wierzch. Z części ścięłam nożem wystającą górkę, babeczkę udekorowałam kremem a ścięta część przecięłam na pół i włożyłam do kremu tak aby przypominały skrzydełka. Można obsypać cukrowym konfetti dla dekoracji.
Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem muffinek, dlatego mam pytanie, czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy tym drobny cukrem/brązowym a tym zwykłym, który można kupić w każdym sklepie? Czy ma to jakiś wpływ na jakość upieczonej babeczki? Czy może nie wyjść? Bo zastanawiam się, czy zamiast tego drobnego cukru mogę użyć tego zwykłego białego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWszystko o cukrach dostępnych na polskim rynku można przeczytać na stronie firmy Diamant http://www.diamant.pl/rodzaje-cukru . Polecam również anglojęzyczną stronę firmy Shamrock http://shamrockfoods.ie/Products/Dark-Muscavado-Sugar-14-3.aspx gdzie dodatkowo podaje się przepisy dań przygotowywanych z użyciem konkretnych rodzajów cukru.
UsuńDla najlepszego efektu wypieku należy zastosować cukier podany w przepisie. Ciasto wilgotne i zbite będzie smaczniejsze kiedy użyjemy cukru brązowego o karmelowym posmaku a ucierane białego. Cukier zawsze można zastąpić innym, wypiek na pewno wyjdzie będzie miał po prostu lekko inny posmak. Powodzenia w kulinarnych eskperymentach. Pozdrawiam :)