Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 5 marca 2012

Babeczki banoffee

Banoffe pie to angielski deser,  w którym łączy się ciasto, masę kajmakową, banany. Powstał w latach 80-ych i od razu stał się sławny. Sama nazwa banoffee to kombinacja słów banan i toffee.  
Babeczki, które dziś prezentuję to słodkie, wilgotne, sycące bananowe muffiny nadziane masą kajmakową, udekorowane kawowo- śmietanowym kremem i karmelowym syropem. Smakują dokładnie jak wspomniany wcześniej deser. Przepis na to cudo znalazłam w książce Carol Pastor "75 best-ever muffins"

Składniki na 8 babeczek:
  • 75g miękkiego masła
  • 115g brązowego cukru (light brown)
  • 1 jajko
  • 225g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże, przejrzałe banany
  • starta skórka pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • 30 ml maślanki
  • puszka masy kajmakowej do nadziewania upieczonych babeczek
Rozgrzej piekarnik do 190C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj jajko. 
W osobnym naczyniu połącz mąkę i proszek do pieczenia i odstaw na później. 
Widelcem rozgnieć banany na papkę. Dodaj połowę tej papki do maślano - cukrowej masy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj starta skórkę z pomarańczy oraz połowę przygotowanej wcześniej mąki i znowu przemieszaj. Na końcu dodaj pozostałe banany, maślankę i mąkę, wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz przez około 20 minut aż babeczki wyrosną i się zarumienią. 
Po wyjęciu z piekarnika zostaw na chwilę w formie, w której się piekły. Następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Babeczki muszą być zupełnie zimne przed nałożeniem kremu, inaczej krem po prostu z nich spłynie. 

 W czasie kiedy babeczki się studzą można przygotować krem.

Składniki na krem*:
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki masy kajmakowej
  • opcjonalnie plasterki banana do dekoracji
* to proporcje podane przez autorkę przepisu, dla swoich potrzeb przygotowałam krem z podwójnej ilość składników. Moim zdaniem te babeczki są smaczniejsze z większą ilością kremu.

Składniki na karmelowy syrop:
  • 2 łyżeczki cukru dark muscovado
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 2 łyżki masy kajmakowej
Przygotowanie kremu jest naprawdę proste. Do misy miksera wlej zaparzoną kawę, dodaj masę kajmakową i wlej śmietanę kremówkę. Ubijaj aż uzyskasz krem.

Karmelowy syrop jest równie łatwy w przygotowaniu. Rozpuść cukier w gorącej wodzie i dodaj masę kajmakową.  Wszystko wymieszaj.

Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne można rozpocząć dekorację.
Zacznij od nadziewania babeczek kajmakiem. W wierzchu każdej babeczki wytnij nożem lub łyżeczką otworek, taką studzienkę i napełnij ją masą kajmakową. Wielkość otworku i ilość kajmaku zależy od indywidualnych upodobań. Ja dałam około 1 łyżeczki kajmaku na babeczkę. Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego i używając ozdobnej tylki nałóż krem na wierzch każdej babeczki. Można również na wierzch kremu nałożyć plasterek, lub dwa, banana. Górę tej konstrukcji delikatnie oblej przygotowanym wcześniej syropem karmelowym.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Rozpusta!! Banoffee zawładnęło moim sercem, ale nigdy nie pomyślałam o muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, musiały być niebem dla podniebienia: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety zwarzył mi się krem:( Pierwszy raz w życiu coś mi się zwarzyło:((( Ale liczę na to, że jutro jak zrobię nowy, to smak babeczek mi to wynagrodzi:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, mam nadzieję, że jutro pójdzie lepiej. Trzymam kciuki :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...