Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 18 lutego 2015

Czekoladowe babeczki z Maltesers

Witam, dziś chciałabym się podzielić przepisem, który niedawno wypróbowałam, na babeczki z Maltesers. Bardzo ciekawe połączenie, myślę, że fani cukierków Maltesers odnajdą w nich tą charakterystyczną nutę słodu. Babeczki są delikatnie czekoladowe, mięciutkie udekorowane czekoladowym kremem z wyraźną nutą słodu. Przepis pochodzi z "Cake days. The hummingbird bakery".

Składniki na 12 - 16 babeczek:
  • 150 ml oleju
  • 75 ml mleka
  • 75 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1i1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 240g mąki
  • 25g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 330g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml wrzącej wody
 Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Do misy miksera wlej olej, mleko, maślankę, wanilię wbij jajko i mieszaj aż się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól następnie dodaj cukier. Wsyp około 1/3 tej mieszanki do mokrych składników i mieszaj aż się połączą. Następnie wlej 1/3 wrzątku i znowu mieszaj. Powtarzaj aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. 

Przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj krem. 

Składniki na krem:
  • 200g ciemnej czekolady
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 115g mleka słodowego w proszku (użyłam "Ovaltine")
  • 50g kremowego serka typu Philadelphia
  • 35g drobnego cukru do wypieków
  •  Maltesers do dekoracji
Rozpuść czekoladę albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Odstaw na później do przestudzenia.

Do misy miksera wlej śmietanę, dodaj mleko słodowe i ubijaj aż śmietana lekko zesztywnieje. W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem aż dobrze się połączą. Dodaj do masy roztopioną czekoladę i wymieszaj jeszcze raz - masa może tworzyć grudki. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowo-czekoladowej, dodając śmietanę małymi porcjami. Krem będzie gęsty, kremowy. Gotowy krem rozprowadź po wierzchu babeczek, wyrównaj nożem i udekoruj kulkami Maltesers.


Wydrukuj przepis

8 komentarzy:

  1. ależ to musi smakować! Czekolada wciąga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oyey! słodzisz,,,smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd masz te kuleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są Maltesers właśnie

      Usuń
    2. Tak, wiem, ale gdzie kupiłaś? Bo one nie są dostępne w Polsce :(

      Usuń
    3. Oj, nie wiedziałam, że w Polsce nie są dostępne, ciekawe. Myśle, że musisz przeszukać oferty sklepów internetowych... pewnie niedługo będą już na półkach supermarketów.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...