Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 23 marca 2015

Czekoladowe babeczki z dodatkami

Hej ! Macie ochotę na czekoladowe babeczki z dowolnymi dodatkami ? Ten przepis na ciasto jest świetną bazą, na górę można wsypać cokolwiek się ma pod ręką i będzie smacznie i ciekawie. Polecam.

Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 200g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 100g startej czekolady
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 125 ml oleju
  • garść orzechowej granoli, płatki migdałów, suszona żurawina...
Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok.
Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. 
Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości.
Na wierzch nasyp dowolnych dodatków.
Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.
 Smacznego :)


Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Fitprzepis! Jestem za :) Wypróbuję w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie wygladaja :) moze zrobie na swieta, hmmm :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...