No i naszła mnie chęć na coś czekoladowego, a że nie umiałam podjąć decyzji o jaką czekoladę mi chodzi wykorzystałam przepis na kakaowe muffiny z białą czekoladą. Przepis znalazłam w "Home baking cookbook"
Składniki na 12 muffinów:
- 200g mąki
- 25g kakaa do wypieków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 115g cukru
- 185g połamanej na kawałeczki białej czekolady
- 2 jajka
- 100ml oleju słonecznikowego
- 225 ml mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Ja uległam sugestii mojej córeczki, która wybrała papilotki w kwiatuszki i niestety po upieczeniu kwiatuszków już nie widać :(. Następnym razem namówię ja na ciemne jednokolorowe lub papilotki z folią, które będą się pięknie błyszczeć.
W jednej misce tradycyjnie już wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i połamaną białą czekoladę.
W drugiej misce ubij jajką wraz z olejem. Następnie stopniowo dodawaj mleko cały czas ubijając.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min. Pięknie rosną.
Przestudź w formie a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Pozostałą białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Udekoruj babeczki tak ja podpowiada Ci wyobraźnia. :)
niebo w ustach:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dzisiaj upiekłam - bardzo słodkie, lekko mokre w środku, chrupiące na zewnątrz! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że babeczki smakowały no i że nie miałaś problemu z przepisem. Polecam do testowania kolejne przepisy :D
UsuńMi niestety czekolada calkowicie sie rozpuscial i splynela na dno foremki i calkowicie sie przypalila,w dodatku muffiny nie chca sie odkleic od foremek. Nie mam pojęcia,co zrobilam nie tak. Moze Pani ma jakis sprawdzony sposob aby czekolada zostala w calosci?
OdpowiedzUsuńOjej, bardzo mi przykro. Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło a niejedne muffiny z kawałkami czekolady już piekłam. Co mi przychodzi do głowy to może ciasto zostało zbyt mocno wymieszane. W przypadku muffinek nie należy ciasta zbyt długo mieszać, właściwie powinno zawierać małe grudki mąki. Druga rzecz to temperatura piekarnika, w przypadku tych muffinek 200 stopni to maksimum. Często jednak takie babeczki piecze się tylko w 180C. Jednak te piekłam w 200C i jak widać na zdjęciach z pęknięc "wystają" kawałki lekko podpieczonej czekolady, więc nie roztopiła się i nie spłynęła...hmmm naprawdę nie wiem co mogło pójść nie tak. Nawet nie mogę odwołać się do jakości czekolady, bo za każdym razem używam innej marki i nie mam problemu.
UsuńCo do trudności z wyciągnięciem muffinek z foremki to czasami trzeba poczekać aż babeczki przestygną, wtedy odchodzą bez probelmu. Zwykle jednak informuję w opisie że taką trudność napotkałam, tutaj też nie miałam problemu.
Proszę spróbować jeszcze raz może pójdzie lepiej. Trzymam kciuki
A czy konstystencja ciasta mola miec na to wplyw? Jesli było za rzadkie?
OdpowiedzUsuńTak mogła, w rzadkim cieście dodatki zawsze spadną na dno. Ciasto muffinowe jest zwykle na tyle gęste, że trzeba je palcem, bądź łyżką, zsuwać z łyżki do papilotek.
UsuńDziekuje za wyczerpujaca odpowiedz,mam nadzieje,ze kolejnym razem wszytsko pojdzie ok :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma za co :). Przykro mi że babeczki nie wyszły. Sprawdziłam nawet wpis na blogu z moimi notatkami żeby sprawdzić czy nie popełniłam jakiegoś błędu publikując ten przepis, ale nie wszystko sie zgadza. Cóż, czasami zdarzają się takie kuchenne katastrofy. Proszę się nie zniechęcać i zapraszam do korzytsania z przepisów zamieszczonych na moim blogu. Powodzenia :)
UsuńCzy zamiast oleju słonecznikowego można użyć rzepakowego?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń