A może tak babeczki "na poważnie" ? Troszeczkę zmodyfikowałam przepis z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki".
Składniki na 12 babeczek:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
- 6 łyżek startego parmezanu
- 2 duże jajka
- 60 g stopionego masła
- 150 ml mleka
- 50 g mrożonego zielonego groszku (można użyć z puszki)
- 50 g mrożonej kukurydzy (można użyć z puszki)
- 90 g posiekanej szynki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blaszkę do muffinek papilotkami.
Do jednej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Do suchych składników dodaj groszek, kukurydzę, szynkę i parmezan. Wlej zawartość miski ze mokrymi składnikami do składników suchych. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się składników. Za pomocą dwóch łyżek nałóż do foremek. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz