Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 6 kwietnia 2011

Babeczki z szynką, groszkiem i kukurydzą

A może tak babeczki "na poważnie" ? Troszeczkę zmodyfikowałam przepis z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki".

Składniki na 12 babeczek:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 2 duże jajka
  • 60 g stopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 50 g mrożonego zielonego groszku (można użyć z puszki)
  • 50 g mrożonej kukurydzy (można użyć z puszki)
  • 90 g posiekanej szynki
Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blaszkę do muffinek papilotkami.

Do jednej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Do suchych składników dodaj groszek, kukurydzę, szynkę i parmezan. Wlej zawartość miski ze mokrymi składnikami do składników suchych. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się składników. Za pomocą dwóch łyżek nałóż do foremek. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 20 min. 


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...