Dziś wypróbowałam kolejny przepis ze strony joyofbaking tylko, że troszeczkę go zmodyfikowałam. Upiekłam klasyczne muffiny bananowe zastępując część białej mąki mąką pełnoziarnistą i nie dodając masła.
Składniki :
- 115 g orzechów włoskich
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 130 g mąki białej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka świeżego mielonego imbiru
- 2 roztrzepane widelcem jajka
- 3 rozgniecione banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami, jedno gniazdo zostaw puste i wlej do połowy wysokości wodę.
Orzechy poszatkuj na mniejsze kawałki, wyłóż na blaszkę do pieczenia i podpiecz w piekarniku około 10 min w temperaturze 180 stopni C.
Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon wymieszaj w jednym naczyniu. W drugim naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj ekstrakt z wanilii i imbir oraz wlej roztrzepane widelcem jajka.
Do suchych składników wmieszaj podpieczone orzechy. Następnie wlej składniki mokre, wymieszaj przełóż do papilotek i piecz około 20 min do suchego patyczka.
Smacznego :)
Do suchych składników wmieszaj podpieczone orzechy. Następnie wlej składniki mokre, wymieszaj przełóż do papilotek i piecz około 20 min do suchego patyczka.
Smacznego :)
jak zrobic takie papilotki?
OdpowiedzUsuńWiem, że można je zrobić, myślę, że na youtube znajdziesz filmik. Sama osobiście wolę kupić gotowe np. w sklepie internetowym http://www.tortownia.pl/sklep,1811,76,tortowniapl,Papilotki_brazowe_tulipan_35_cm.html
OdpowiedzUsuń