Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 20 września 2011

Muffinki z białą czekoladą

Przepis na te muffinki pochodzi z książki kucharskiej "Chocolate bakes". Babeczki są mięciutkie, puszyste, delikatne  w smaku.

Składniki na 12-18 muffinek:
  • 100g masła lub margaryny
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g roztopionej białej czekolady
  • 125 ml lekko podgrzanego mleka
  • 25g białej czekolady do dekoracji
  • odrobina kolorowego cukru do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 170 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku . 
W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok.
Do masy maślano - jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę, proszek. Następnie wmieszaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz mleko. Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Rozpuść pozostałą czekoladę, łyżeczką bądź widelczykiem  rozprowadź czekoladę po wierzchu każdej babeczki, obsyp kolorowym cukrem.



Wydrukuj przepis

13 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie dla mnie, kocham białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam białą czekoladę:) na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Na samą myśl czuję ich smak, mm.... A skąd masz takie śliczne serduszka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie i pewnie cudownie smakują mniammmm:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Domi, serduszka zakupiłam w sklepie spożywczym, opakowanie różnych posypek cukrowych Dr. Oetkera w zestawie były perełki, różowy cukier, te serduszka i coś jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy cukier do wypiekow lepiej zastąpic cukrem pudrem , czy zwykłym cukrem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier do wypieków to zwykły biały cukier z tą różnicą że jest drobniej mielony. Jeżeli nie masz dostępu do takiego to użyj zwykłego białego cukru. Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków :)

      Usuń
  8. Czy składniki typu masło , jajka mają być w temperaturze pokojowej , czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie muszą. Masło zwykle biorę z maselniczki, która stoi na kuchennym blacie więc ma temperaturę pokojową. Miękkie po prostu łatwiej utrzeć. Co do jajek to trzymam je w lodówce i niestety zapominam wcześniej wyjąć. Jajka przechwowywane w temperaturze pokojowej lepiej rosną więc wypiek jest bardziej puszysty. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Piekłem wczoraj. wyszły bardzo dobre :) osobiście składniki zawsze podaję z temperaturze pokojowej. no i moja rodzinka w końcu przekonuje się do białej czekolady w wypiekach. Polecam i dodaję przepis do ulubionych !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam do wypróbowania kolejne przepisy :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...