Daktyle, masło orzechowe ... ciekawa kombinacja. Muffiny były mięciutkie i słodkie. Najlepsze na ciepło. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 18 sztuk:
- 65g masła lub margaryny do pieczenia
- 125g masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzechów
- 75g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 375ml mleka
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 130g pokrojonych na kawałki suszonych daktyli
- 2 łyżki sezamu do obsypania
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę do muffinów.
Pokrój daktyle. Wymieszaj mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Za pomocą robota kuchennego wymieszaj masło i masło orzechowe. Dodaj cukier. Następnie wbij jajko cały czas mieszając. Do masy dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę mąki na przemian z mlekiem. Jak już wszystkie składniki będą połączone delikatnie wmieszaj daktyle.
Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek. Nałóż do każdej nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp ziarnami sezamu. Piecz około 20-25 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy są upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Są bardzo smaczne jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz