Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 17 maja 2011

Muffiny z daktylami i masłem orzechowym
























Daktyle, masło orzechowe ... ciekawa kombinacja. Muffiny były mięciutkie i słodkie. Najlepsze na ciepło. Przepis znalazłam na tej stronie.
                                                                
 

Składniki na 18 sztuk:
  • 65g masła lub margaryny do pieczenia
  • 125g masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzechów
  • 75g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 375ml mleka
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g mąki pełnoziarnistej
  • 130g pokrojonych na kawałki suszonych daktyli
  • 2 łyżki sezamu do obsypania


Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę do muffinów.

Pokrój daktyle. Wymieszaj mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Za pomocą robota kuchennego wymieszaj masło i masło orzechowe. Dodaj cukier. Następnie wbij jajko cały czas mieszając. Do masy dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę mąki na przemian z mlekiem. Jak już wszystkie składniki będą połączone delikatnie wmieszaj daktyle.
Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek. Nałóż do każdej nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp ziarnami sezamu. Piecz około 20-25 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy są upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Są bardzo smaczne jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...