Pachnące karmelem, słodkie, klejące, wilgotne ze spieczoną skórką.... po prostu pyszne. Zajadaliśmy się nimi zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Moje babeczki ładnie rosły w trakcie pieczenia, niestety w czasie studzenia nieco oklapły. Nie dodało im to uroku, ale też nie odjęło smaku. Z podanych proporcji uzyskałam 11 babeczek. Przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly"
Składniki na 12 standardowych babeczek:
- 125g masła
- 100g białej czekolady
- 150g brązowego cukru
- 90g golden syrupu (miałam tylko 50g więc dodałam 40g miodu)
- 160ml mleka
- 200g mąki*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 170C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, połamaną czekoladę, cukier, golden syrup i miód oraz mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż uzyskasz jednolitą masę.
Przelej masę do miski i odstaw na 15 minut do przestudzenia.
Kiedy masa będzie już przestudzona wsyp mąkę i proszek, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem by sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone.
Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Aby nadać im bardziej dekoracyjnego wyglądu można użyć szablonu.
Szablon z wybranym wzorem połóż na babeczce i oprósz cukrem pudrem. Następnie delikatnie, tak by nie zasypać uzyskanego wzorku, zdejmij szablon.
Szablon można zrobić samemu wycinając wzorek na kawałku papieru.
Nie przestajesz mnie zaskakiwać swoimi fantastycznymi muffinkami! Biała czekolada i golden syrup... aż mnie w żołądku ścisnęło z głodu, jak wyobraziłam sobie ich smak :)
OdpowiedzUsuńoj, dziękuję za miłe słowa. a smak... po prostu karmelowy :)
Usuńte kartoniki do babeczek są urocze!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńWyglądają na mięciutkie.
Uwielbiam takie.
Foremki cudowne:) babeczki jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńŚwietne muffinki i urocze foremki:)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki (i foremki!).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
Szukam właśnie przepisu na karmelowe muffiny. Nie bardzo jednak wiem co to za syrop ten golden syrup i gdzie go dostać, ew. czym zastąpić? Czy to właśnie on nadaje taki karmelowy smak?
OdpowiedzUsuńKarmelowy smak powstaje w wyniku rozpuszczenia i podgrzania masła, białej czekolady, brązowego cukru, mleka no i właśnie golden syrupu. Nie dominuje on w smaku. Sama nie miałam całej porcji więc uzupełniłam miodem. Najprościej więc zastąpić go miodem. Bo też konsystencją, kolorem i nawet smakiem przypomina płynny miód akacjowy. Można też użyć sztucznego midou. Na Wyspach stoi po prostu na sklepowych półkach a w Polsce można go kupić sklepach internetowych, znalazłam go tutsj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?user_id=3335 oraz tutaj: http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-143-Syrop-zlocisty-GOLDEN-SYRUP-680g-SILVER-SPOON.html
UsuńMam nadzieję, że moja odpowiedź troche pomogła. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. Aha te babeczki mają tendencje do opadania :)
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Poszperalam w necie i znalazlam przepis na domowy golden syrup, zobacymy, co z tego wyjdzie. Opadanie babeczek mi nie przeszkadza, wynagrodzi mi to ich karmelowy smak:)
OdpowiedzUsuń