Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 21 września 2011

Rocky road muffins

Nazwę rocky road na język polski, można przetłumaczyć następująco jest to, albo wyboista droga, albo kocie łby jak kto woli. Jeżeli chodzi o pieczenie, to tak pokrótce,  jest to deser mocno czekoladowy, robiony właściwie z samej czekolady, z dodatkiem kawałków połamanych ciastek, pianek, czasami orzechów. Taką mieszankę przekłada się do podłużnego naczynia, przechowuje do zastygnięcia następnie kroi i zajada jako przekąskę. Jest to naprawdę pyszna przekąska, więc kiedy tylko zobaczyłam przepis na muffinki o tym smaku nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie upiec. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, mocno czekoladowe z kawałeczkami czekolady i na wpół roztopionymi piankami. Mniam... Przepis znalazłam tutaj, odrobinę go zmodyfikowałam. Myślę, że następnym razem dorzucę jeszcze garść jakichś orzechów :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 225g mąki
  • 60g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g drobnego cukru do wypieków
  • 100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
  • 90g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
  • 60g mini pianek ( marshmallows)
  • 5 połamanych ciastek digestive (można pominąć, ja dodała, ale naprawdę znikają w trakcie pieczenia)
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier, pokrojoną czekoladę, ciastka i pianki, i wymieszaj. 
W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i olej. Wlej tą mieszankę do składników suchych, przemieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20 min aż babeczki urosną. Sprawdź patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku. Uważaj możesz nakłuć roztopioną czekoladę, wtedy patyczek będzie mokry, mimo że muffinki będą już gotowe. Nakłuj w kilku miejscach. Można zajadać na ciepło i na zimno. Smacznego :)

Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne;) Czy chodzi o te pianki jak np "jojo"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, dokładnie o te, z tym że, te radziłabym pokroić na mniejsze kawałeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wyglądają, jak kamienista droga :)
    Świetny przepis, warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Bardzo mi się podobają!
    I bardzo smacznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...