Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 8 kwietnia 2011

Kakaowe muffiny z białą czekoladą



No i naszła mnie chęć na coś czekoladowego, a że nie umiałam podjąć decyzji o jaką czekoladę mi chodzi wykorzystałam przepis na kakaowe muffiny z białą czekoladą. Przepis znalazłam w "Home baking cookbook"

Składniki na 12 muffinów:
  • 200g mąki
  • 25g kakaa do wypieków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 115g cukru
  • 185g połamanej na kawałeczki białej czekolady
  • 2 jajka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Ja uległam sugestii mojej córeczki, która wybrała papilotki w kwiatuszki i niestety po upieczeniu kwiatuszków już nie widać :(. Następnym razem namówię ja na ciemne jednokolorowe lub papilotki z folią, które będą się pięknie błyszczeć.

W jednej misce tradycyjnie już wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia,  cynamon, cukier i połamaną białą czekoladę. 
W drugiej misce ubij jajką wraz z olejem. Następnie stopniowo dodawaj mleko cały czas ubijając.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min. Pięknie rosną. 
Przestudź w formie a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Pozostałą białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Udekoruj babeczki tak ja podpowiada Ci wyobraźnia. :)


Wydrukuj przepis

11 komentarzy:

  1. niebo w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Dzisiaj upiekłam - bardzo słodkie, lekko mokre w środku, chrupiące na zewnątrz! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że babeczki smakowały no i że nie miałaś problemu z przepisem. Polecam do testowania kolejne przepisy :D

      Usuń
  3. Mi niestety czekolada calkowicie sie rozpuscial i splynela na dno foremki i calkowicie sie przypalila,w dodatku muffiny nie chca sie odkleic od foremek. Nie mam pojęcia,co zrobilam nie tak. Moze Pani ma jakis sprawdzony sposob aby czekolada zostala w calosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, bardzo mi przykro. Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło a niejedne muffiny z kawałkami czekolady już piekłam. Co mi przychodzi do głowy to może ciasto zostało zbyt mocno wymieszane. W przypadku muffinek nie należy ciasta zbyt długo mieszać, właściwie powinno zawierać małe grudki mąki. Druga rzecz to temperatura piekarnika, w przypadku tych muffinek 200 stopni to maksimum. Często jednak takie babeczki piecze się tylko w 180C. Jednak te piekłam w 200C i jak widać na zdjęciach z pęknięc "wystają" kawałki lekko podpieczonej czekolady, więc nie roztopiła się i nie spłynęła...hmmm naprawdę nie wiem co mogło pójść nie tak. Nawet nie mogę odwołać się do jakości czekolady, bo za każdym razem używam innej marki i nie mam problemu.
      Co do trudności z wyciągnięciem muffinek z foremki to czasami trzeba poczekać aż babeczki przestygną, wtedy odchodzą bez probelmu. Zwykle jednak informuję w opisie że taką trudność napotkałam, tutaj też nie miałam problemu.
      Proszę spróbować jeszcze raz może pójdzie lepiej. Trzymam kciuki

      Usuń
  4. A czy konstystencja ciasta mola miec na to wplyw? Jesli było za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mogła, w rzadkim cieście dodatki zawsze spadną na dno. Ciasto muffinowe jest zwykle na tyle gęste, że trzeba je palcem, bądź łyżką, zsuwać z łyżki do papilotek.

      Usuń
  5. Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz,mam nadzieje,ze kolejnym razem wszytsko pojdzie ok :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :). Przykro mi że babeczki nie wyszły. Sprawdziłam nawet wpis na blogu z moimi notatkami żeby sprawdzić czy nie popełniłam jakiegoś błędu publikując ten przepis, ale nie wszystko sie zgadza. Cóż, czasami zdarzają się takie kuchenne katastrofy. Proszę się nie zniechęcać i zapraszam do korzytsania z przepisów zamieszczonych na moim blogu. Powodzenia :)

      Usuń
  6. Czy zamiast oleju słonecznikowego można użyć rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...