Dzisiejszy przepis jest bardziej czasochłonny niż poprzednie, głównie ze względu na dodatek drożdży, ale nie jest zbyt pracochlonny. Muffin - brioszka to kombinacja ciasta na brioszkę pieczonego w formie na muffiny. Brioszki to francuskie pieczywo śniadaniowe, którego ciasto przygotowywane jest z dużej ilości jajek i masła a niewielkiej ilości cukru. Babeczki, które upiekłam były bardzo puszyste, delikatne w smaku. Dodatek świeżych owoców sprawił, że ciasto nie było zbyt suche. Babeczki najlepiej zajadać zaraz po upieczeniu, wtedy są najsmaczniejsze. Można podawać je z dodatkiem masła, dżemu, świeżych owoców. Przepis pochodzi z książki "75 best-ever muffins".
Składniki na 10 muffinek:
- 15g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 350g mąki
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 10g soli
- 175g miękkiego masła
- 115g świeżej borówki amerykańskiej
- 3 łyżki mleka
- 1 żółtko
Jak wspomniałam wcześniej ten przepis jest czasochłonny, ponieważ przygotowanie ciasto na te muffinki należy zacząć dzień przed planowanym pieczeniem.
Do misy miksera wkrusz drożdże, dodaj dwie łyżki ciepłej wody i mieszaj. Należy użyć haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i sól. Mieszaj na wolnych obrotach miksera przez około 7 minut. Następnie zwiększ prędkość i zacznij dodawać masło. Wyrabiaj ciasto przez kolejne 12-15 minut aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Ciasto nie uformuje kuli, jak mają do siebie ciasta drożdżowe, będzie dosyć klejące, ale będzie odchodzić od miski i rąk.
Tak przygotowane ciasto przełóż do worka na mrożonki, dobrze zamknij aby nie dochodziło do niego zbyt dużo powietrza, i włóż do lodówki na noc.
Następnego dnia przygotuj formę na muffiny, lekko natłuść gniazda.
Oprósz powierzchnię blatu kuchennego lub stolnicy mąką i wyłóż ciasto z worka. Po prostu przełóż worek na lewą stronę i ciasto swobodnie wypadnie na blat. Rozwałkuj na pasek o szerokości około 15 cm. Do ciasta powtykaj owoce borówki amerykańskiej. Pokrój ciasto na 10 porcji, delikatnie aby nie rozgnieść owoców uformuj 10 kulek. Każdą kulkę umieść w gnieździe formy na muffiny. Odstaw do napuszenia na jakieś 15 minut.
ciasto po rozwałkowaniu |
surowe brioszki |
W międzyczasie w małej miseczce widelcem roztrzep żółtko, dodaj mleko i wymieszaj.
Pędzelkiem rozprowadź mleczno - jajeczna mieszankę na wierzchu każdej babeczki, to ona właśnie nada kolor pieczonym bułeczkom.
Wstaw do nagrzanego do 220C piekarnika i piecz około 13-15 minut.
Jeszcze ciepłe wyciągnij z formy i zajadaj :)
Smacznego !
brioszki za mną chodzą! a właśnie piję kompot z borówek:)
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie jest świetne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brioszki, nawet jeśli są nieco czasochłonne!
uwielbiam każde jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńZa takie śniadanko dałabym się pokroić! Piękne zdjęcia, takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuń