Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 2 marca 2012

Muffiny - brioszki z borówką amerykańską

Dzisiejszy przepis jest bardziej czasochłonny niż poprzednie, głównie ze względu na dodatek drożdży, ale nie jest zbyt pracochlonny. Muffin - brioszka to kombinacja ciasta na brioszkę pieczonego w formie na muffiny.  Brioszki to francuskie pieczywo śniadaniowe, którego ciasto przygotowywane jest z dużej ilości jajek i masła a niewielkiej ilości cukru. Babeczki, które upiekłam były bardzo puszyste, delikatne w smaku. Dodatek świeżych owoców sprawił, że ciasto nie było zbyt suche. Babeczki najlepiej zajadać zaraz po upieczeniu, wtedy są najsmaczniejsze. Można podawać je z dodatkiem masła, dżemu, świeżych owoców. Przepis pochodzi z książki "75 best-ever muffins".

Składniki na 10 muffinek:
  • 15g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 350g mąki
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 10g soli
  • 175g miękkiego masła
  • 115g świeżej borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 żółtko
Jak wspomniałam wcześniej ten przepis jest czasochłonny, ponieważ przygotowanie ciasto na te muffinki należy zacząć dzień przed planowanym pieczeniem.

Do misy miksera wkrusz drożdże, dodaj dwie łyżki ciepłej wody i mieszaj. Należy użyć haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i sól. Mieszaj na wolnych obrotach miksera przez około 7 minut. Następnie zwiększ prędkość i zacznij dodawać masło. Wyrabiaj ciasto przez kolejne 12-15 minut aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Ciasto nie uformuje kuli, jak mają do siebie ciasta drożdżowe, będzie dosyć klejące, ale będzie odchodzić od miski i rąk. 
Tak przygotowane ciasto przełóż do worka na mrożonki, dobrze zamknij aby nie dochodziło do niego zbyt dużo powietrza, i włóż do lodówki na noc. 

Następnego dnia przygotuj formę na muffiny, lekko natłuść gniazda. 
Oprósz powierzchnię blatu kuchennego lub stolnicy mąką i wyłóż ciasto z worka. Po prostu przełóż worek na lewą stronę i ciasto swobodnie wypadnie na blat. Rozwałkuj na pasek o szerokości około 15 cm. Do ciasta powtykaj owoce borówki amerykańskiej. Pokrój ciasto na 10 porcji, delikatnie aby nie rozgnieść owoców uformuj 10 kulek. Każdą kulkę umieść w gnieździe formy na muffiny. Odstaw do napuszenia na jakieś 15 minut.

ciasto po rozwałkowaniu
surowe brioszki
W międzyczasie w małej miseczce widelcem roztrzep żółtko, dodaj mleko i wymieszaj. 
Pędzelkiem rozprowadź mleczno - jajeczna mieszankę na wierzchu każdej babeczki, to ona właśnie nada kolor pieczonym  bułeczkom.

Wstaw do nagrzanego do 220C piekarnika i piecz około 13-15 minut. 
Jeszcze ciepłe wyciągnij z formy i zajadaj :)

Smacznego !

Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. brioszki za mną chodzą! a właśnie piję kompot z borówek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnie zdjęcie jest świetne :)
    Uwielbiam brioszki, nawet jeśli są nieco czasochłonne!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam każde jagodzianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za takie śniadanko dałabym się pokroić! Piękne zdjęcia, takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...