Ten przepis zdecydowanie należy do moich ulubionych. Piekłam już te muffinki z dodatkiem orzechów. Teraz jednak postawiłam na wersję bardziej przyjazną dziecku, czyli z kawałkami czekolady. Babeczki były rewelacyjne ! Zniknęły w oka mgnieniu, na szczęście ich przygotowanie jest równie szybkie jak zjadanie.
Składniki na 12 mini babeczek:
- 90g nutelli
- 5 łyżek mąki
- 1 jajko
- 90g czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki lub groszków czekoladowych
Przygotuj formę na mini muffiny. Rozgrzej piekarnik do 180C.
Nutellę, jajko i mąkę wrzuć do miseczki i dobrze wymieszaj. Dodaj kawałki czekolady i wmieszaj w ciasto.
Łyżką przełóż do formy i piecz 10-15 min lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika na chwile pozostaw w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Jeżeli chcesz aby bardziej przypominały brownie to lekko ich nie dopiecz, aby były wilgotne w środku.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
nutella i czekolada. połączenie dobrego z lepszym. mniam!
OdpowiedzUsuńMoja druga połową będzie zachwycona jak zrobię takie muffiny. Cudne są :)
OdpowiedzUsuńDałoby radę zrobić je w tradycyjnych rozmiarach?:)
OdpowiedzUsuńHmmm... nie próbowałam. Można poeksperymentować, mogą jednak być dosyć wilgotne w środku, ale w końcu to nie będzie surowe ciasto tylko pyszna nutella. Z kolei przy pieczeniu do suchego patyczka mogą się nieco spiec z zewnątrz.
UsuńTo nie ma innej rady tylko musze jutro spróbować :D
UsuńPowodzenia i proszę podzelić się wnioskami z tego eksperymentu :)Pozdrawiam
UsuńDopiero teraz przypomniałam sobie, że miałam napisać jak mi to wyszło, rychło w czas! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je w silikonowych foremkach i kładłam mniej więcej 3/4. Wszystko ładnie się upiekło, nie spaliło, a w środku nie było surowe:)
Super ! Bardzo się cieszę, że babeczki wyszły. Dziękuję bardzo za zwrotną informację :) Życzę spokojnych świąt :)
UsuńMniej więcej ile to 90 g nutelli ? nie mam jak zmierzyć :)
OdpowiedzUsuń90g nutelli to około 3 umiarkowanie kopiastych łyżek. Pozdrawiam :)
Usuń