Banoffe pie to angielski deser, w którym łączy się ciasto, masę kajmakową, banany. Powstał w latach 80-ych i od razu stał się sławny. Sama nazwa banoffee to kombinacja słów banan i toffee.
Babeczki, które dziś prezentuję to słodkie, wilgotne, sycące bananowe muffiny nadziane masą kajmakową, udekorowane kawowo- śmietanowym kremem i karmelowym syropem. Smakują dokładnie jak wspomniany wcześniej deser. Przepis na to cudo znalazłam w książce Carol Pastor "75 best-ever muffins"
Składniki na 8 babeczek:
- 75g miękkiego masła
- 115g brązowego cukru (light brown)
- 1 jajko
- 225g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże, przejrzałe banany
- starta skórka pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- 30 ml maślanki
- puszka masy kajmakowej do nadziewania upieczonych babeczek
Rozgrzej piekarnik do 190C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj jajko.
W osobnym naczyniu połącz mąkę i proszek do pieczenia i odstaw na później.
Widelcem rozgnieć banany na papkę. Dodaj połowę tej papki do maślano - cukrowej masy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj starta skórkę z pomarańczy oraz połowę przygotowanej wcześniej mąki i znowu przemieszaj. Na końcu dodaj pozostałe banany, maślankę i mąkę, wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz przez około 20 minut aż babeczki wyrosną i się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw na chwilę w formie, w której się piekły. Następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Babeczki muszą być zupełnie zimne przed nałożeniem kremu, inaczej krem po prostu z nich spłynie.
W czasie kiedy babeczki się studzą można przygotować krem.
Składniki na krem*:
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 i 1/2 łyżeczki masy kajmakowej
- opcjonalnie plasterki banana do dekoracji
* to proporcje podane przez autorkę przepisu, dla swoich potrzeb przygotowałam krem z podwójnej ilość składników. Moim zdaniem te babeczki są smaczniejsze z większą ilością kremu.
Składniki na karmelowy syrop:
- 2 łyżeczki cukru dark muscovado
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 2 łyżki masy kajmakowej
Przygotowanie kremu jest naprawdę proste. Do misy miksera wlej zaparzoną kawę, dodaj masę kajmakową i wlej śmietanę kremówkę. Ubijaj aż uzyskasz krem.
Karmelowy syrop jest równie łatwy w przygotowaniu. Rozpuść cukier w gorącej wodzie i dodaj masę kajmakową. Wszystko wymieszaj.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne można rozpocząć dekorację.
Zacznij od nadziewania babeczek kajmakiem. W wierzchu każdej babeczki wytnij nożem lub łyżeczką otworek, taką studzienkę i napełnij ją masą kajmakową. Wielkość otworku i ilość kajmaku zależy od indywidualnych upodobań. Ja dałam około 1 łyżeczki kajmaku na babeczkę. Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego i używając ozdobnej tylki nałóż krem na wierzch każdej babeczki. Można również na wierzch kremu nałożyć plasterek, lub dwa, banana. Górę tej konstrukcji delikatnie oblej przygotowanym wcześniej syropem karmelowym.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Rozpusta!! Banoffee zawładnęło moim sercem, ale nigdy nie pomyślałam o muffinkach :)
OdpowiedzUsuńpiękne, musiały być niebem dla podniebienia: )
OdpowiedzUsuńbyły :)
UsuńNiestety zwarzył mi się krem:( Pierwszy raz w życiu coś mi się zwarzyło:((( Ale liczę na to, że jutro jak zrobię nowy, to smak babeczek mi to wynagrodzi:)))
OdpowiedzUsuńOjej, mam nadzieję, że jutro pójdzie lepiej. Trzymam kciuki :)
Usuń