Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 12 marca 2012

Otrębowe muffiny z dodatkiem bananów, orzechów, rodzynek i melasy

Na moim blogu pojawiały się już przepisy na muffiny bananowe czy otrębowe, czy nawet otrębowo - bananowe. Mimo to postanowiłam upiec również i te. Przepis ten to przepis Iny Garten, który znalazłam na tej stronie. Spodobał mi się ze względu na  dodatki: orzechy włoskie, banany, rodzynki, melasę. Ta kombinacja to porządny zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Tak, myślę, że te muffiny to dobry pomysł na śniadanie w biegu lub drugie śniadanie. Nie polecam ich jednak jako przekąski dla dzieci, akurat te otrębowe muffiny niezbyt przypadły moim maluchom do gustu. Może przez zawartość melasy ? A szkoda, bo podobno melasa wzmacnia układ odpornościowy, co jest nie bez znaczenia o tej porze roku. To właśnie ten gęsty prawie czarny syrop nadał muffinom ciemnobrązowy kolor.  Dzięki melasie są bardzo wilgotne, ale maja też charakterystyczny, odrobinę gorzkawy smak. Melasa jest produktem ubocznym, który powstaje podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej, bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, więcej na temat melasy można znaleźć tutaj .

Składniki na 12-18 muffinek:
  • 40g otrębów pszennych
  • 225ml maślanki
  • 55g miekkiego masła
  • 60g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek melasy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 210 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g rodzynek
  • 2 pokrojone w kostkę banany
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
   
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.

Obierz banany ze skórki i pokrój w kostkę, odstaw na bok. Posiekaj orzechy i również odstaw na później.

Do miseczki wsyp otręby pszenne, zalej je maślanką, dobrze wymieszaj i odstaw na później.
W misie miksera elektrycznego ucieraj masło z cukrem około 5 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku. Zbierz ciasto plastikową łopatką ze ścianek misy miksera. Do masy dodaj melasę, wanilię oraz startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczową. Na tym etapie ciasto będzie bardzo płynne, brązowe z białymi kawałeczkami masła, będzie wyglądało jak zwarzone.
Do tej masy dodaj przygotowana wcześniej otrębowo - maślankową miksturę. 
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek, sodę, sól. Delikatnie wmieszaj mąkę do przygotowanej wcześniej masy. Uwaga mieszaj tylko do połączenia składników. 
Na końcu łyżką  delikatnie wmieszaj kawałki bananów, orzechy oraz rodzynki. 

Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek. Ciasto niespecjalnie rośnie, więc  można wypełnić papilotki prawie do samej góry. 
Piecz około 20-25 minut aż wkłuty w środek babeczki drewniany patyczek będzie suchy. 
Wystudź na kratce i smacznego :)
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. muffinkom mówię tak zawsze, do torebki i do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich szukałam! Pyszne, zdrowe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kolor wspaniały!!! Aż trudno uwierzyc, że nie ma w nich tabliczki czekolady, ale melasa działa cuda :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...