Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 15 marca 2012

Kukurydziane muffiny

Kukurydziane muffiny to nic innego tylko muffiny pieczone z dodatkiem mąki kukurydzianej. Ten rodzaj muffinek jest bardzo popularny w USA, gdzie jedzone są z dodatkiem masła lub podawane są do gulaszu. Moim zdaniem są nieco zbyt słodkie, aby podawać je do mięsa, ale mnie smakowały z naturalnym serkiem twarogowym  i miodem. Muffiny te upiekłam według przepisu Iny Garten Babeczki mają wspaniale chrupiąca skórkę i mięciutki miąższ. Tak naprawdę w smaku przypominały mi trochę maślane ciasteczka. No i oczywiście ich przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki na 12 muffinek:
  • 225g mąki
  • 75g cukru*
  • 75g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 ml mleka
  • 125g roztopionego masła
  • 1 jajko
* oryginalnie powinno być 100g, ale w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że babeczki będą wtedy za słodkie , zmniejszyłam więc ilość cukru.

Rozgrzej piekarnik do 180C. Gniazda formy na muffiny delikatnie wysmaruj tłuszczem.

Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.

W dużej misce wymieszaj razem: mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu połącz mleko, masło i jajka. Wlej tą mieszankę do suchych składników. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.

Przełóż ciasto do formy na muffiny, wypełnij gniazda po sam wierzch, bo babeczki ładnie rosną w górę.

Piecz około 30 minut, aż wierzch się zarumieni, a wetknięty w środek babeczki patyczek  po wyciągnięciu będzie suchy.


Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Fajne te babeczki. Bardzo lubię wypieki z mąka kukurydzianą. Fajny pomysł, żeby je pdawać do mięs na przykład, ale wtedy chyba trzeba by było jeszcze zmniejszyć ilość cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do Smacznie Zdrowo Tanio. Jeżeli serwować te muffiny do mięsa, to zdecydowanie trzeba zmniejszyć ilość cukru, myślę że 25g w zupełności by wystarczyło. Aczkolwiek upodobania kulinarne są przeróżne, myślę że znajdą się smakosze, którym i takie babeczki pasowałyby do gulaszu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wyciągnęłam muffiny z piekarnika. Przepis naprawdę łatwy, piekłam muffiny pierwszy raz i wyrosły ekstra. Ciasto jest super mięciutkie. Muszę tylko zmniejszyć ilość soli, bo zdecydowanie wolę słodkie. Jutro spróbuję jeszcze raz. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, dziękuję. Nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć smacznego :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...