Kolejny przepis na muffiny z truskawkami. Jak już kiedyś wspomniałam bardzo lubię truskawki, a teraz na dodatek śmieją się do mnie ze sklepowych półek. Jak zobaczyłam na tej stronie przepis na muffiny z truskawkami, to po prostu musiałam wypróbować. Są bardzo smaczne, mięciutkie, delikatne, ser na górze nadaje im wilgoci a w przeciwieństwie od poprzednich z łatwością odchodzą od papilotek.
składniki na 10 babeczek: - powinno wyjść 6 dużych, ale moje papilotki były ciut mniejsze w efekcie mam 15 babeczek
- 150g mąki
- 40g cukru do wypieków
- 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 60g stopionego masła/margaryny do pieczenia
- 125 ml mleka
- około 90g pokrojonych truskawek
- 70g dżemu truskawkowego
- 90g sera śmietankowego można użyć zmielonego twarogu na sernik lub serka Philadelphia na sernik
- 2 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 180C, formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Przygotuj masę serową. Do małej miseczki włóż ser, wsyp cukier i rozgniataj widelcem do połączenia składników. Odłóż na później.
Pokrój truskawki.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wymieszaj.
Do innego naczynia wbij jajko, rozbełtaj widelcem. Wlej mleko i przestudzone masło dobrze wymieszaj widelcem. Wlej tą mieszankę do przygotowanych wcześniej suchych składników, wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj dżem i truskawki. Przełóż łyżką do papilotek, nałóż tak aby prawie do pełna wypełniały foremki. Na górę każdej babeczki, małą łyżeczką, nałóż keks masy serowej.
Piecz około 20 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku babeczki jest upieczone. Uważaj, aby nie wbić patyczka do masy serowej, możesz mieć mylne wrażenie, że babeczka jest jeszcze surowa w środku.
Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Na ciepło przypomniały mi w smaku naleśniki, przestudzone były o niebo lepsze.
Smacznego !
Wydrukuj przepis
Pyszności ! Zjadłaby6m i to niejedną :)
OdpowiedzUsuńsuper pommysl na ta wkładke twarogowa ;)
OdpowiedzUsuń