Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 16 czerwca 2011

Truskawkowe muffiny z twarogiem
























Kolejny przepis na muffiny z truskawkami. Jak już kiedyś wspomniałam bardzo lubię truskawki, a teraz na dodatek śmieją się do mnie ze sklepowych półek. Jak zobaczyłam na tej stronie przepis na  muffiny z truskawkami, to po prostu musiałam wypróbować. Są bardzo smaczne, mięciutkie, delikatne, ser na górze nadaje im wilgoci  a w przeciwieństwie od poprzednich z łatwością odchodzą od papilotek.

składniki na 10 babeczek: - powinno wyjść 6 dużych, ale moje papilotki były ciut mniejsze w efekcie mam 15 babeczek
  • 150g mąki
  • 40g cukru do wypieków
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60g stopionego masła/margaryny do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • około 90g pokrojonych truskawek
  • 70g dżemu truskawkowego
 Masa serowa:
  • 90g sera śmietankowego można użyć zmielonego twarogu na sernik lub serka Philadelphia na sernik
  • 2 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 180C, formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Przygotuj masę serową. Do małej miseczki włóż ser, wsyp cukier i rozgniataj widelcem do połączenia składników. Odłóż na później.
Pokrój truskawki.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wymieszaj.
Do innego naczynia wbij jajko, rozbełtaj widelcem. Wlej mleko i przestudzone masło dobrze wymieszaj widelcem. Wlej tą mieszankę do przygotowanych wcześniej suchych składników, wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj dżem i truskawki. Przełóż łyżką do papilotek, nałóż tak aby prawie do pełna wypełniały foremki. Na górę każdej babeczki, małą łyżeczką, nałóż keks masy serowej.
Piecz około 20 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku babeczki jest upieczone. Uważaj, aby nie wbić patyczka do masy serowej, możesz mieć mylne wrażenie, że babeczka jest jeszcze surowa w środku. 
Przełóż na kratkę do wystudzenia. 
Na ciepło przypomniały mi w smaku naleśniki, przestudzone były o niebo lepsze.

Smacznego !
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. Pyszności ! Zjadłaby6m i to niejedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pommysl na ta wkładke twarogowa ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...