Tym razem upiekłam wiśniowe muffinki lekko modyfikując przepis z tej strony. Nazwałam je owsianymi ze względy na zawartość płatków owsianych. Muffinki były smaczne, kwaskowaty smak wiśni przełamywał słodycz ciasta i polewy. Wiśnie dawały wspaniały, wilgotny aromat.
Składniki na 15 muffinek:
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g płatków owsianych
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 220g odsączonych i wydrążonych wiśni ze słoika oraz kilka do dekoracji
- 1 białka
- 200g maślanki
- 150g stopionej margaryny do wypieków
Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier i cynamon włóż do naczynia i wymieszaj.
Rozpuść margarynę. Dodaj maślankę, białka, wanilię i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj wiśnie. Przełóż do papilotek, piecz około 20-25 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. Wyłóż na kratkę do przestudzenia.
Polewa czekoladowa składniki:
- 50 ml mleka
- 50 ml płynnej śmietanki
- 100g ciemnej czekolady
Przygotuj krem. Mleko i śmietankę zagotuj. Dodaj kawałki czekolady, cały czas mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. W ten sposób uzyskasz gęsty czekoladowy krem zwany ganaszem.
Krem rozprowadź łyżeczką na lekko przestudzonych babeczkach, na górę połóż wisienkę.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
o rajuśku...!
OdpowiedzUsuńta ponętna czekolada...
pysznie sie prezentuja:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, muszę przyznać, że były pyszne ;)
OdpowiedzUsuń