Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Owsiane muffiny z wiśniami oblane czekoladą

Tym razem upiekłam wiśniowe muffinki lekko modyfikując przepis z tej strony. Nazwałam je owsianymi ze względy na zawartość płatków owsianych. Muffinki były smaczne, kwaskowaty smak wiśni przełamywał słodycz ciasta i polewy. Wiśnie dawały wspaniały, wilgotny aromat. 
Składniki na 15 muffinek:
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g płatków owsianych
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 220g odsączonych i wydrążonych wiśni ze słoika oraz kilka do dekoracji
  • 1 białka
  • 200g maślanki
  • 150g stopionej margaryny do wypieków
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę do muffinek.

Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier i cynamon włóż do naczynia i wymieszaj.
Rozpuść margarynę. Dodaj maślankę, białka, wanilię i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj wiśnie. Przełóż do papilotek, piecz około 20-25 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. Wyłóż na kratkę do przestudzenia.

Polewa czekoladowa składniki:
  • 50 ml mleka
  • 50 ml płynnej śmietanki
  • 100g ciemnej czekolady
Przygotuj krem. Mleko i śmietankę zagotuj. Dodaj kawałki czekolady, cały czas mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. W ten sposób uzyskasz gęsty czekoladowy krem zwany ganaszem.
Krem rozprowadź łyżeczką na lekko przestudzonych babeczkach, na górę połóż wisienkę.




















Smacznego :) Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...