Czas już na jakieś wytrawne muffiny. Kilka dni temu rzucił mi się w oczy na tej stronie przepis na muffiny z szynką i ananasem. Zgromadziłam składniki i zabrałam się do dzieła. Zapomniałabym dodać, że troszkę ten przepis zmodyfikowałam zastępując częściowo mąkę, mąką pełnoziarnistą.
Składniki na 9 muffinek:
- 60g mąki pełnoziarnistej
- 95g mąki do wypieków
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomidor
- 3 plastry ananasa z puszki, najlepiej w zalewie z soku własnego
- 40g szynki
- 70g startego żółtego sera (użyłam sera mozzarella)
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 60 ml oliwy z oliwek *
* oliwa nadaje silnego posmaku babeczkom, który nie do końca mi odpowiadał, po upieczeniu żałowałam, że nie zastąpiłam oliwy olejem. Moim zdaniem oliwa jest lepsza do babeczek z oliwkami czy suszonymi pomidorami, ale w tej kombinacji smaczniejszy byłby olej. Cóż człowiek uczy się na błędach ;)
Tradycyjnie już rozgrzej piekarnik do 200C. Wysmaruj gniazda formy na muffiny tłuszczem.
Suche składniki: mąki, proszek, cukier wsyp do naczynia. Umyj pomidor, usuń gniazda nasienne, pozostałą część pokrój w kostkę, wrzuć do mieszanki suchych składników. Odsącz ananas, pokrój w kostkę, wrzuć do mieszanki. Pokrój szynkę w kostkę, dodaj do pozostałych składników. Następnie dodaj starty ser i wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko i oliwę dobrze wymieszaj. Wlej do suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Wypełnij gniazda formy na muffiny do 3/4 wysokości. Babeczki dosyć mocno rosną. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Przestudź na kartce.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Wspaniały przepis,
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji :)
pozdrawiam, Domi z kuchni!
Takich jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda wyśmienicie - na pewno je upiekę! dziękuję za podzielenie się przepisem :)
OdpowiedzUsuńbrzmi interesująco :) na pewno zrobię dla mojego mężczyzny, miło, że podzieliłaś się przepisem!
OdpowiedzUsuń