Bananowe muffiny pojawiają się dosyć regularnie na moim blogu :) Inspiracją do ich przygotowania są zwykle zalegające w misie na owoce przejrzałe banany. Były już muffiny bananowo - czekoladowe, cytrynowe, z otrębami... Dziś jednak postanowiłam nadać im świątecznego charakteru stąd muffiny piernikowe na które przepis znalazłam tutaj. Muffiny były wyśmienite, ciemne, wilgotne, bardzo aromatyczne. Jak na piernikowe przystało udekorowałam je lukrem, a żeby były jeszcze bardziej wyraziste w smaku obsypałam je posiekanym kandyzowanym imbirem. No i uwaga były pieczone z użyciem pełnoziarnistej mąki i bez dodatku jajek. Polecam :)
Składniki na 12-16 muffinek *:
- 130g pełnoziarnistej mąki
- 175g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 90g cukru dark Muscovado
- 3 banany (około 275g bananów ważonych bez skóry)
- 145g melasy
- 112g maślanki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
*część ciasta upiekłam w kartonowych foremkach (4) a część w tradycyjnych papilotkach (8)
Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, cynamon, przyprawę piernikową, goździki, gałkę muszkatołową wymieszaj i odstaw na bok.
Banany rozgnieć widelcem na papkę i wrzuć do miseczki. Dodaj cukier, melasę, maślankę i olej. Wymieszaj wszystkie mokre składniki. Następnie przełóż mokre składniki do mieszanki składników suchych i wymieszaj. Wymieszaj na tyle aby wszystkie składniki się połączyły.
Przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 - 25 minut aż patyczek wetknięty w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Odstaw na kratkę do przestudzenia.
Przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- białko jajka
- około połowy szklanki cukru pudru
- posiekany kandyzowany imbir
Białko i cukier umieść w miseczce i za pomocą łyżki mieszaj aż powstanie umiarkowanie gęsta, biała masa. Udekoruj lukrem przestudzone babeczki i obsyp posiekanym kandyzowanym imbirem.
Babeczki można podawać oblane czekoladą, oprószone cukrem pudrem lub zajadać ja ot tak po prostu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
tyle pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńtak... były naprawdę smaczne :) dziękuję
Usuńcudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń