Migdałowe babeczki wspaniale wpisują się w świąteczne klimaty. Te dodatkowo przystroiłam kremem z serka mascarpone, który powinien przywodzić na myśl świąteczną choinkę :). Ciasto jest wilgotne, mocno migdałowe zarówno za sprawą esencji migdałowej jak i mielonych migdałów. Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Krem jest delikatny, niezbyt słodki tak w sam raz. Przepis na krem pochodzi stąd.
Składniki na 12 - 15 babeczek:
Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj esencję migdałową oraz jogurt i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wlej przestudzone masło i mieszaj aż powstanie gładka masa.
Łyżka przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy to czas wyjąć babeczki z piekarnika.
Przełóż babeczki na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Przygotuj krem.
Składniki na krem:
Po przepis w j.angielskim zapraszam tutaj.
Wszystkim czytelnikom bloga życzę:
Wydrukuj przepis
- 140g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 3 jajka
- 100g naturalnego jogurtu
- 175g masła
Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj esencję migdałową oraz jogurt i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wlej przestudzone masło i mieszaj aż powstanie gładka masa.
Łyżka przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy to czas wyjąć babeczki z piekarnika.
Przełóż babeczki na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Składniki na krem:
- 100ml zimnej śmietany kremówki
- 250g serka Mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej)
- zielonym barwnik spożywczy
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- czekoladowe gwiazdki
- cukrowe kuleczki
Po przepis w j.angielskim zapraszam tutaj.
Wszystkim czytelnikom bloga życzę:
Wymarzonych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych cudownych chwil w Nowym 2014 Roku :)
śliczne :)
OdpowiedzUsuńTe mocno migdałowe babeczki muszą smakować wspaniale! I jakie piękne choineczki wyszły Tobie z kremu! :)
OdpowiedzUsuńczy krem jest mocno sztywny?
OdpowiedzUsuńNie, zaraz po przygotowaniu jest dosyć miękki, ale nie trzeba go schładzać. Łatwo przekłada się go do rękawa cukierniczego i wyciska. Po nałożeniu na babeczki zachwouje kształt. Przed podaniem przechowywałam babeczki w lodówce. Proszę pamietać żeby nie nakładać kremu na ciepłe babeczki. Jeżeli poszukujesz przepisu na aksamitny, rozpływający się w ustach krem to ten świetnie się sprawdzi. Polecam również krem którego użyłam do dekoracji czekoladowych babeczek, przepis tutaj: http://cukierenka.blogspot.ie/2013/05/czekoladowe-babeczki-pod-aksamitnym.html . Pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia :)
UsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs