Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 15 grudnia 2013

Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone

Migdałowe babeczki wspaniale wpisują się w świąteczne klimaty. Te dodatkowo przystroiłam kremem z serka mascarpone, który powinien przywodzić na myśl świąteczną choinkę :). Ciasto jest wilgotne, mocno migdałowe zarówno za sprawą esencji migdałowej jak i mielonych migdałów. Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Krem jest delikatny, niezbyt słodki tak w sam raz. Przepis na krem pochodzi stąd.

 Składniki na 12 - 15 babeczek:
  • 140g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3 jajka
  • 100g naturalnego jogurtu
  • 175g masła
Piekarnik nastaw na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj esencję migdałową oraz jogurt i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wlej przestudzone masło i mieszaj aż powstanie gładka masa.

Łyżka przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy to czas wyjąć babeczki z piekarnika.

Przełóż babeczki na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 100ml zimnej śmietany kremówki
  • 250g serka Mascarpone 
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej)
  • zielonym barwnik spożywczy
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • czekoladowe gwiazdki
  • cukrowe kuleczki
 Śmietanę wlej do misy miksera i lekko ubij. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i barwnikiem. Dodaj do śmietany, dodaj również esencję i wymieszaj aż powstanie jednolitą, kremowa masa. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Udekoruj zimne babeczki. Następnie obsyp cukrowymi kuleczkami i ozdób czekoladowymi gwiazdkami.

Po przepis w j.angielskim zapraszam tutaj.

Wszystkim czytelnikom bloga życzę:

Wymarzonych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych cudownych chwil w Nowym 2014 Roku :)
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Te mocno migdałowe babeczki muszą smakować wspaniale! I jakie piękne choineczki wyszły Tobie z kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy krem jest mocno sztywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zaraz po przygotowaniu jest dosyć miękki, ale nie trzeba go schładzać. Łatwo przekłada się go do rękawa cukierniczego i wyciska. Po nałożeniu na babeczki zachwouje kształt. Przed podaniem przechowywałam babeczki w lodówce. Proszę pamietać żeby nie nakładać kremu na ciepłe babeczki. Jeżeli poszukujesz przepisu na aksamitny, rozpływający się w ustach krem to ten świetnie się sprawdzi. Polecam również krem którego użyłam do dekoracji czekoladowych babeczek, przepis tutaj: http://cukierenka.blogspot.ie/2013/05/czekoladowe-babeczki-pod-aksamitnym.html . Pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia :)

      Usuń
  3. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...