Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 4 marca 2013

Cytrynowe babeczki pod cukrową skorupką

Dziś mało oryginalnie ale baaardzo pysznie. Przepisów na cytrynowe babeczki jest bez liku, sama piekłam już nie raz babeczki z dodatkiem cytryny. A to żurawinowo -cytrynowe, bananowo - cytrynowe, czy ostatnio cytrynowe w kształcie serduszek. Tym razem w samym cieście pojawia sięnie cytryna, ale lemon curd za to sokiem cytrynowym nasącza się ciepłe jeszcze babeczki co daje fantastyczny efekt. Ciasto jest delikatne, puszyste a zarazem wilgotne o wyraźnym kwaskowatym posmaku z chrupiącą cukrową skorpuką. Polecam serdecznie. Przepis pochodzi z 'Easy cupcakes' i przygotowanie tych babeczkek jest naprawdę łatwe.

Składniki na 12 babeczek:
  • 175g miękkiego masła lub margaryny
  • 175g cukru golden caster (można zastąpić zwykłym białym)
  • 175g samorosnącej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki lemon curd (oryginalnie były 3)
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami (upewnij się, że papilotki są z tłuszczodpornego papieru inne mogą się rozpaść)

Wrzuć wszytskie składniki oprócz lemon curd do misy miksera i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj lemon curd i jeszcze raz wymieszaj.

Ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy wyjmij babeczki i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Kiedy babeczki będą jeszcze w piekarniku przygotuj cukrową skorupkę.

Składniki na cukrową skorupkę:
  • 100g cukru
  • świeżo starta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
Do miseczki wsyp cukier, zetrzyj skórkę cytryny (tylko żółtą część białą jest gorzka)wyciśnij sok i wymieszaj. Odstaw na bok na czas kiedy babeczki sa w piekarniku.

Kiedy babeczki będą już upieczone, jeszcze ciepłe, rozsamruj cukrowo - cytrynowy syrop na wierzchu każdej. Zostaw do wystudzenia. W czasie studzenia cukier utworzy cieniutką, chrupiącą skorupkę na wierzchu każdej babeczki. 
Poczekaj więc aż babeczi wystygną i ... smacznego :)

  Cytrynowe wypieki


 
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Nie pomyślałabym, że babeczki można zrobić z lemon curd, a to przecież bardzo aromatyczny i pyszny krem :)
    Koniecznie do spróbowania. Śliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś królową muffinek i babeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie wiem co na to odpowiedzieć. :) Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  3. To nasączanie sprawiło, że mam ochotę biec do kuchni, żeby je upiec :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...