Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 1 lutego 2013

Brownie z serem i malinami w papilotkach

Muffinki brownie już piekłam, były bardzo smaczne, po przepis zapraszam tutaj. Teraz postanowiłam wypróbować przepis na brownie z serem i malinami. Wiem że podobny wypiek pojawił się już na wielu blogach. Jednak w wielu przepisach do upieczenia ciasta wykorzystano kakao podczas gdy moje brownie jest na czekoladzie. Te babeczki są bardzo wilgotne, ciasto jest gęste, mocno czekoladowe, masa serowa słodka, a kwaskowate maliny nadają całości lekkości. Babeczki znikły w oka mgnieniu. Polecam.
Przepis pochodzi z książeczki "Avoca Tea Time".

Składniki na 12 babeczek*:
  • 100g czekolady
  • 100g masła
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • 55g mąki
  * po podwojeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm
Nagrzej piekarnik do 180C.
Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Aby uniknąć katastrofy upewnij się że papilotki są dobrej jakości tzn. wykonane z tłuszczoodpornego papieru do pieczenia, często taka informacja pojawia się na opakowaniu papilotek. Dzisiejszy wypiek będzie bardzo tłusty co może powodować, że gorszej jakości papilotki po prostu się rozpadną.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej i odstaw na później.

Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości.  Stopniowo dodawaj jajka. Kiedy już będą dobrze połączone  z masą w mikserze dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wypełnij nie wyżej niż do połowy papilotki. Odstaw formę z wypełnionymi papilotkami na bok, na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa*:
  • 200g twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego o zmiejszonej ilości tłuszczu)
  • 75g cukru
  • 1 jajko (dodałam tylko białko)
  • wanilia
  • 60g malin (dałam 100g)

* po podowjeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm
Wszytskie składniki oprócz malin umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą masę. 
Łyżką nałóż porcje masy serowej na wierzch przygotowanego wcześniej czekoladowego ciasta. Rozdziej masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Obsyp malinami wierzch każdej surowej babeczki .

Piecz 25-35 minut w nagrzanym piekarniku. Dzięki dużej zawartości jajek babeczki te dosyć mocno rosną. Przed wyjęciem z piekranika nakłuj patyczkiem aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, jeżeli patyczek będzie bardzo mokry wstaw jeszcze na kilka minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut, w formie w której się piekły, następnie przełóż je na talerz. Sa pyszne jeszcze ciepłe jak i po przestudzeniu. 



Smacznego :)
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. bardzo takie lubię, śliczna zastawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze :) Prześlicznie się prezentują w tych różowych papilotkach :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...