Muffinki brownie już piekłam, były bardzo smaczne, po przepis zapraszam tutaj. Teraz postanowiłam wypróbować przepis na brownie z serem i malinami. Wiem że podobny wypiek pojawił się już na wielu blogach. Jednak w wielu przepisach do upieczenia ciasta wykorzystano kakao podczas gdy moje brownie jest na czekoladzie. Te babeczki są bardzo wilgotne, ciasto jest gęste, mocno czekoladowe, masa serowa słodka, a kwaskowate maliny nadają całości lekkości. Babeczki znikły w oka mgnieniu. Polecam.
Przepis pochodzi z książeczki "Avoca Tea Time".
Przepis pochodzi z książeczki "Avoca Tea Time".
Składniki na 12 babeczek*:
- 100g czekolady
- 100g masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- 55g mąki
* po podwojeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm
Nagrzej piekarnik do 180C.
Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Aby uniknąć katastrofy upewnij się że papilotki są dobrej jakości tzn.
wykonane z tłuszczoodpornego papieru do pieczenia, często taka
informacja pojawia się na opakowaniu papilotek. Dzisiejszy wypiek będzie
bardzo tłusty co może powodować, że gorszej jakości papilotki po prostu
się rozpadną.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej i odstaw na później.
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości. Stopniowo dodawaj jajka. Kiedy już będą dobrze połączone z masą w mikserze dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wypełnij nie wyżej niż do połowy papilotki. Odstaw formę z wypełnionymi papilotkami na bok, na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa*:
- 200g twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego o zmiejszonej ilości tłuszczu)
- 75g cukru
- 1 jajko (dodałam tylko białko)
- wanilia
- 60g malin (dałam 100g)
* po podowjeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm
Wszytskie składniki oprócz malin umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą masę.
Łyżką nałóż porcje masy serowej na wierzch przygotowanego wcześniej czekoladowego ciasta. Rozdziej masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Obsyp malinami wierzch każdej surowej babeczki .
Piecz 25-35 minut w nagrzanym piekarniku. Dzięki dużej zawartości jajek babeczki te dosyć mocno rosną. Przed wyjęciem z piekranika nakłuj patyczkiem aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, jeżeli patyczek będzie bardzo mokry wstaw jeszcze na kilka minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut, w formie w której się piekły, następnie przełóż je na talerz. Sa pyszne jeszcze ciepłe jak i po przestudzeniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
bardzo takie lubię, śliczna zastawa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńUrocze :) Prześlicznie się prezentują w tych różowych papilotkach :)
OdpowiedzUsuń