Pyszne, małe co nieco dla złaknionych łatwego w przygotowaniu, domowego wypieku. Muffiny jakich wiele. Najprostszy przepis mokre składniki do suchych, do tego kilka owoców z puszki, posiekane włoskie orzechy odrobina cynamonowego cukru na wierzch i można ucztować. Przepis pochodzi z "Muffin Sampler" autorstwa Jana Siegrista.
Składniki na 12-16 muffinek:
- 285g mąki
- 120g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej najlepiej świeżo startej
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
- 1 puszka (około 250g) mieszanki owocowej tzw. koktajl owocowy
- 1 jajko
- 75 ml oleju rzepakowego
- 75g posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki i odstaw na później.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Odcedź owoce, ale nie wylewaj syropu. Do syropu dolej wody tak aby całkowita ilość płynu wynosiła 190 ml. Do naczynia z syropem dodaj olej i jajko, i dobrze wymieszaj.
Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi i wymieszaj tylko do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj do ciasta przygotowane wcześniej owoce oraz orzechy.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. W malutkiej miseczce wymieszaj 2 łyżki cukru z 1 łyżeczka cynamonu i tak przygotowanym cynamonowym cukrem obsyp wierzch każdej muffinki.
Piecz 20 - 25 minut. Wyjmij z piekarnika, zostaw muffinki kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na talerz i zajadaj. Uważaj, jedząc ciepłe babeczki możesz poparzyć się gorącymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz