Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Marcepanowe mini serniczki na spodzie z nutelli

Te mini serniczki podbiły serca moich domowników. Wszystkim, bez wyjątku, smakowały. Umiarkowanie słodkie, pachnące migdałami i marcepanem serniczki pieczone na spodzie z mieszanki ciasteczkek i nutelli. Moim zdaniem pychota. Część z nich oprószyłam gorzkim kakao a część cukrem pudrem, wszystkie udekorowałam marcepanowymi gwiazdeczkami. Przygotowanie masy jest dziecinnie proste, czasochłonne jest właściwie tylko przekładanie sera i ciasteczek do papilotek. Przepis mój własny :) Zapraszam do testowania. 

Z podanych proporcji uzyskałam 18 mini serniczków. Można je podawać w papilotkach lub po ich zdjęciu (schodzą bez problemu).

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Najpierw przygotuj masę na spody mini serniczków.


Składniki na spód:
  • 168g ciasteczek digestives
  • 90g nutelli
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż ciasteczka zmienią się w drobne okruszynki dobrze wymieszane z nutellą.

Nakładając masę łyżeczką  wypełnij dno każdej papilotki, użyj około 2 łyżeczek masy. Spodem łyżeczki lekko ubij okruchy wyrównując powierzchnię. Odstaw na bok.
Następnie przygotuj masę serową.

Składniki na masę serową:
  • 750g mielonego twarogu na sernik
  • 175g marcepanu + około 100g na dekorację
  • 50g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 3 jajka
Marcepan zetrzyj na tarce, mój starłan na tarce o grubych okach, ale radziłabym uzyskać drobniejsze wiórki. Nie ma to znaczenia jeżeli chodzi o smak, ale  serniczki po prostu będą ładniej wyglądać.

Do misy miksera elekrycznego wrzuć ser, marcepan, cukier, mąkę zmieniaczaną, esencję waniliową i jajka. Wymieszaj pulsacyjnie tylko na tyle by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą masę. 
Taką właśnie masą wypełnij papilotki prawie do samego wierzchu, można zostawić 1-2 milimetrów przerwy, aby później kakao lub cukier nie zsypywały się z serniczków. 


Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia, najpierw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na jakąś deseczkę, blaszkę, tackę którą można wstawić do lodówki. Schłodzaj serniczki w lodówce przez kilkanaście minut, aby zupełnie ostygły.
W międzyczasie rozwałkuj marcepan i foremkami do ciasteczek lub nożem powycinaj dekoracje. Kiedy babeczki będą już zimne można oprószyć je cukrem pudrem lub kakao i udekorować marcepanowymi gwiazdeczkami. Uwaga jednak na cukier puder, przy dłuższym przechowywaniu serniczków niestety rozpuszcza się, kakao za to pozostaje w niezmienionej formie. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
   






Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. musi być bardzo pyszne ;)

    zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu ---> mala-cukierniczka.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko super wygladaja ale jeszcze lepiej smakuja! polecam kazdemu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję serdecznie, cieszę sie że smakowały :D

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...