Zapraszam na bardzo aromatyczne piernikowe babeczki z nasączonymi rumem rodzynkami, kandyzowanym imbirem pod pierzynką pomarańczowego kremu. Piekłam je z przepisu Iny Garten który znalazłam na tej stronie. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość bakalii gdyż Bosa Contessa użyła ich bardzo dużo a moja rodzinka woli w tym zakresie umiar. Babeczki były bardzo ciemne, właściwie brązowe, dzięki dodatkowi melasy, ciasto było dosyć puszyste, ani wilgotne ani suche baaardzo sycące. Krem cóż w moim wydaniu zmienił się w gęsty sos co wcale nie odebrało mu smaku, ale trochę brudził w trakcie jedzenia. Krem można zastąpić gorzką czekoladą z dodatkiem pomarańczy. Myślę, że babeczki te znajdą swoich amatorów wśród wielbicieli piernika.
Składniki na 12 dużych babeczek:
- 150ml rumu lub wody (oryginalnie 250ml)
- 130g rodzynek (oryginalnie 220g)
- 115g margaryny
- 185g melasy (oryginalnie 16 łyżek melasy)
- 200g gęstej kwaśnej śmietany
- skórka starta z całej pomarańczy
- 350g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1i1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki startych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g posiekanego kandyzowanego imbiru (nie ze słoiczka) *
Wsyp rodzynki do garnuszka zalej rumem, bądź wodą, trzymaj na ogniu pod przykryciem aż rum/woda się zagotują, następnie odstaw na bok. Posiekaj kandyzowany imbir.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do innego garnuszka wlej melasę, dodaj margarynę postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Ciepłą mieszankę przelej do misy miksera i zostaw na chwilę do przestudzenia.
W międzyczasie przygotuj mieszankę suchych składników. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, imbir, cynamon, goździki oraz sól i dobrze wymieszaj.
Do przestudzonej masy w misie miksera dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy oraz śmietanę i wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj do masy suche składniki. Kiedy już surowe ciasto będzie gładkie delikatnie łyżką wmieszaj odsączone rodzynki i posiekany kandyzowany imbir.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut. Po 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem, jeżeli będzie czysty wyjmij babeczki z piekarnika. Zostaw je na kilka minut w formie do przestudzenia. Następnie przełóż na kratkę. Kiedy babeczki będą stygły można przygotować krem.
Składniki na pomarańczowy krem:
- 225g zmielonego twarogu
- 115g miękkiego masła
- skórka starta z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 225g cukru pudru
- opcjonalnie kilka kawałków kandyzowanego imbiru do dekoracji
Twaróg i masło (musi być bardzo miękkie) umieść w misie miksera dodaj skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii i ucieraj tylko do połączenia składników. Kiedy masa będzie jednolita dodaj cukier puder i ucieraj ale też tylko do połączenia składników. Swój krem przygotowałam w oparciu o przepis Iny, ale nie zastosowałam się do zalecenia żeby nie ucierać zbyt długo, tak więc zamiast pysznego kremu miałam pyszny sos. Sos pomarańczowy był dosyć gęsty i trzymał się babeczek, no i przede wszystkim świetnie smakował.
Kiedy babeczki będą już całkowicie wystudzone nałóż na wierzch każdej krem. Można go po prostu rozsmarować nożem lub po prostu nałożyć łyżką. Wierzch każdej babeczki można również udekorować kawałkiem kandyzowanego imbiru.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Smacznego :)
Ale pięknie sie prezentują! Ja jeszcze nigdy nie piekłam muffinek, ale te słodkie papilotki strasznie mnie kuszą:). Juz zakupiłam i czekają na wenę:)
OdpowiedzUsuńkrem wygląda cudnie. aż czuje jego aromat.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń