Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 13 grudnia 2012

Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą

Przedstawiam kolejny przepis na piernikowe muffiny. To aromatyczne ciasto na miodzie pełne przypraw, z kawałkami nasączonych rumem śliwek , oblane gorzką czekoladą. Muffinki są smaczne, ciasto jest sprężyste, nieco suche, o lekko wyczuwalnej nutce rumu. Moim zdaniem świetnie smakują z kubkiem gorącej, świeżo zaparzonej herbaty, na rozgrzewkę po długim dniu. Do ich upieczenia zainspirował mnie przepis na piernik ze śliwkami z bloga Mała cukierenka.

Składniki na 5 dużych muffinek:
  • 70g miodu
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 200g mąki
  • 60ml mleka
  • 100g suszonych śliwek 
  • rum
Namocz śliwki  w rumie na kilka godzin przed pieczeniem najlepiej dzień wcześniej.

Do garnuszka włóż miód, masło i przyprawy, Podgrzewaj na ogniu aż masło i miód się roztopią, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na bok do przestudzenia.

Posiekaj śliwki na mniejsze kawałeczki i odstaw na później. 

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do osobnej miseczki wbij jajko dodaj cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa. 
Do garnuszka  z miodową masą dodaj sodę i dobrze wymieszaj, następnie wlej  delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj łyżką. 
Dodaj połowę mąki i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj pozostałą mąkę i mleko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy posiekane śliwki.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.  Po wyjęciu ciast odstaw na kratkę do przestudzenia.

Polewa czekoladowa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • cukrowe dekoracje
Czekoladę z masłem roztop na parze, bądź w mikrofalówce i wymieszaj. Oblej polewą wierzch każdej muffinki i obsyp cukrowymi dekoracjami. 

 Smacznego :) Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Mmm piernikowo i alkoholowo. To w mój deseń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik w takim wydaniu absolutnie mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wariacje na temat muffinek. Również chętnie wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...