Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 1 lipca 2012

Odwrócone babeczki ananasowe

Zawsze podobały mi się ciasta pieczone "do góry nogami" nazywane inaczej odwróconymi. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i efektownie wyglądają. Tym razem upiekłam je w formie babeczek. Taki szybki podwieczorek dla mojej Rodzinki. Samo ciasto jest bardzo puszyste, słodkie. Właściwie można je piec z dodatkiem każdych owoców i pewne jest to, że owoce nie zatoną na dnie ciasta. Inspiracją do tego wypieku był przepis z tej strony.

Składniki na 4 babeczki:
  • 4 łyżki golden syrupu
  • 4 plasterki ananasa
  • kilka kandyzowanych wiśni
  • 85g samorosnącej mąki *
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 100g margaryny do wypieków
  • 2 jajka
* przeszukując różne blogi znalazłam przepis na mąkę samorosnącą. Jest to mieszanka mąki pszennej, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeżeli nie masz możliwości po prostu kupić takiej mąki to zajrzyj tutaj

Rogrzej piekarnik do 180C.

Wysmaruj tłuszczem 4 żaroodporne foremki. Następnie do każdej z nich wlej po łyżce golden syrupu, połóż plasterek ananasa i do otworka włóż kandyzowaną wiśnię. Do jednej z foremek dodałam jeszcze troszkę posiekanych wisienek (patrz pierwsze zdjęcie). 

Do misy miksera wsyp mąkę i proszek, następnie dodaj cukier, margarynę oraz jajka. Wszystkie składniki ucieraj przez 3 minuty aż utworzą jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Łyżką nałóż surowe ciasto do przygotowanych wcześniej, wypełnionych owocami, foremek. Rozdziel ciasto równomiernie pomiędzy foremki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Nie martw się jeżeli zobaczysz jak golden syrup gotuje się  w czasie pieczenia, to nie ma wpływu na jego smak. 

Zanim wyjmiesz babeczki z piekarnika nakłuj ciasto patyczkiem, aby sprawdzić czy na pewno nie jest surowe w środku. Jeżeli patyczek będzie czysty możesz spokojnie wyjąć babeczki z piekarnika.
Pozostaw je na chwilę w foremkach w których się piekły. Następnie na wierz każdej foremki połóż talerzyk i zdecydowanym ruchem odwróć do góry nogami. Podnieś foremkę. Babeczka zostanie na talerzyku a niewielka ilość golden syrupu powinna ściec na talerzyk. Prawda, że proste ?   Smacznego :)

Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Ekstra pomysł, jadłam takie ciasto, ale babeczki wyglądają dużo ciekawiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYglądają o wiele lepiej niż takie ciasto :) śietny pomysł

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...