Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 6 lipca 2012

Drożdżowe babeczki z różaną konfiturą

Drożdżowe babeczki z konfiturą z płatków róż oblane lukrem wcale nie są takie trudne do przygotowania. Ich przygotowanie jest jednak czasochłonne, ale tylko ze względu na fakt, że ciasto drożdżowe musi mieć czas troszkę wyrosnąć. W rezultacie tego kulinarnego eksperymentu otrzymałam pyszne, bardzo słodkie, pachnące różami babeczki. Ciasto drożdżowe przygotowałam w oparciu o przepis z tej strony, konfiturę kupiłam a przegotowanie lukru to kwestia minut. Za to teraz pisząc tego posta podgryzam sobie pyszną babeczkę.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 4 g drożdży instant
  • 125g cukru
  • 125ml mleka
  • 300g mąki + trochę do podsypania w trakcie wyrabiania ciasta
  • 55g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • słoiczek konfitury z płatków róży
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zwykle wykorzystuję do tego celu mikrofalówkę.
Lekko podgrzej mleko.

Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże i sól, wymieszaj.

Do innego naczynia wlej ciepłe masło, dodaj cukier i jajka i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko i znowu wymieszaj. Tak przygotowane mokre składniki dodaj do suchych. Za pomocą haka do wyrabiania ciast drożdżowych wyrabiaj ciasto. Jeżeli ciasto będzie rozlewać się i kleić się do miski dodawaj, w trakcie wyrabiania, po łyżce mąki, aż ciasto troszkę zgęstnieje. Ciasto nie uformuje kulki, będzie dosyć klejące, ale da się odkleić od miski. Tak przygotowane ciasto przełóż do oprószonego mąką naczynia. Umieść w ciepłym miejscu i pozwól wyrastać przez około 40 minut. 

po wyjęciu z piekarnika
W czasie kiedy ciasto rośnie wysmaruj tłuszczem formę na muffiny i odstaw na bok.  Rozgrzej piekarnik do 190C.

Wyrośnięte ciasto przełóż  na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 15 na 25 cm. Następnie na cieście rozsmaruj równomiernie konfiturę zostawiając 1 cm ramkę ze wszystkich stron. Zwiń ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Podziel ciasto na 12 kawałków i pokrój na plasterki. Każdy plasterek umieść w gnieździe wysmarowanej formy na muffiny. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce aby babeczki lekko się napuszyły.
Po tym czasie przesmaruj wierzch każdej babeczki pędzelkiem z odrobiną mleka. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Kiedy babeczki wyrosną i lekko się zarumienią są gotowe do wyciągnięcia.

W międzyczasie przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
Wsyp cukier do miseczki dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Masa powinna być gładka, biała i gęsta.

Upieczone babeczki pozostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na talerz. Łyżeczką rozprowadź warstwę lukru na każdej babeczce. Babeczki są pyszne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.

  

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Już wiem, jak mogę wykorzystać swoją różę w słoiczkach :) wspaniałe babeczki!

    Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to uczciwie się przyznam, ze moja konfitura różana też od jakiegoś czasu czekała na wykorzystanie ;)

      Usuń
  2. jak drożdżówki w muffinków kształcie.
    super ;]

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...