Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Anyżkowe babeczki z orzeszkami pinii

Te bardzo łatwe w wykonaniu babeczki powalają swoim anyżkowym aromatem. Już sam zapach jest obietnicą słodkiej uczty. Babeczki te są wilgotne, ciasto jet zbite, bardzo aromatyczne i chrupiące od orzechów.  Anyżek ma nie tylko walory smakowe i zapachowe, ma również wiele zdrowotnych właściwości, od działania przeciw bakteryjnego po leczenie zaburzeń trawienia. Przepis pochodzi z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."


Składniki na 12-15 babeczek:
  • 170g mąki
  • 80g mąki pełnoziarnistej*
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g orzeszków pinii lub włoskich
  • 2 łyżeczki nasion anyżku
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 90ml oleju rzepakowego
  • 250 ml mleka

* zamiast dwóch rodzajów mąki można użyć 250g zwykłej

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Jeżeli używasz orzechów włoskich posiekaj je na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól. Dodaj orzechy i anyżek i znowu wymieszaj.

W osobnym naczyniu ubij jajka, cukier, olej i mleko. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj suche składniki aż masa będzie gładka. Ciasto jest dosyć lejące się. Za pomocą łyżki lub chochli do zupy wypełnij papilotki ciastem tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu umieść babeczki ba kratce do wystudzenia i przygotuj lukier.

Lukier:
  • 130g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżku
Jeżeli masz taką możliwość zmiel nasiona anyżku, można jednak dodać je do lukru bez uprzedniego mielenia. Nie polecam mielenia w młynku do kawy, gdyż nawet dobrze umyty nada anyżkowi zapachu kawy. 

Wracając do lukru. Wsyp cukier puder do miseczki dodaj sok z cytryny i anyżek, ucieraj aż powstanie jednolita masa. Lukier, ze względu na dodatek anyżku, będzie miał takie urocze zielone kropeczki. Łyżką lub nożem rozsmaruj lukier na babeczkach. Smacznego :)


    

Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...