Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Babeczki flapjack

Babeczki flapjack są po prostu rewelacyjne. Mieszanka  płatków owsianych, cukru i margaryny na i w puszystym cieście. Bardzo, bardzo mi smakowały. Są dosyć słodkie, mięciutkie.  Sam flapjack to po prostu owsiany batonik. Można go przygotować samemu lub kupić gotowy. Tak najprościej mówiąc to mieszanka płatków owsianych z cukrem, margaryną i golden syrupem upieczona na płaskiej blaszce a następnie pokrojona w przypominające prostokąty batoniki. Do tej mieszanki można dodać zarówno suszone lub kandyzowane owoce, czekoladę, orzechy ... . Moje babeczki zawierają klasyczną mieszankę na flapjack, ale w zależności od upodobań można ją wzbogacić o dodatkowe składniki. Przepis pochodzi z książeczki "Easy Cupcakes". 

Składniki na 8 babeczek:

1. Masa z płatków owsianych:
  • 40g margaryny
  • 40g cukru demerara lub innego brązowego
  • 1 łyżka golden syrupu lub sztucznego miodu
  • 55g płatków owsianych
2. Ciasto:
  • 55g miękkiego masła
  • 55g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 55 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie tych babeczek należy zacząć od przygotowania masy z płatków owsianych. W tym celu umieść w garnuszku margarynę, cukier i gloden syrup. Podgrzewaj te składniki cały czas mieszając aż margaryna zupełnie się rozpuści. Następnie dodaj płatki owsiane i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 190C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.

Do miski wsyp cukier i dodaj masło. Ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Dodaj jajko i dalej ucieraj. Kiedy cukier już zupełnie się rozpuści przestań ucierać. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie wmieszaj do ciasta.

Przełóż ciasto do papilotek tak do 2/3 wysokości. Następnie na każdą porcję ciasta nałóż przygotowaną wcześniej masę z płatków owsianych. Rozdziel płatki równomiernie pomiędzy papilotki z ciastem. W trakcie pieczenia część płatków zatopi się w cieście, reszta zostanie na wierzchu babeczki tworząc chrupiąca skórkę. 

Piecz babeczki około 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Jeżeli masz wrażenie, że babeczki mogłyby być bardziej rumiane włącz pod koniec pieczenia termoobieg.

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...