Tak sobie pomyślałam, że w te zimne wiosenne dni przydałoby się coś na rozgrzewkę z odrobiną czekolady na poprawę nastroju. Upiekłam więc czekoladowo - imbirowe muffiny w mega dużych foremkach żeby nie stresować się, że zjadłam więcej niż jedną muffinkę na raz. Były wyśmienite, wilgotne, czekoladowe, z wyraźnym smakiem imbiru - no dodałam go tam całkiem sporo. Przepis odrobinę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z książeczki 'Easy muffins'.
Składniki na 12 standardowych babeczek lub 6 dużych:
- 225g mąki
- 55g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka imbiru w proszku
- szczypta soli
- 50g groszków czekoladowych lub pokrojonej czekolady
- 115g cukru dark muscovado
- 2 łyżki mielonego imbiru (do nabycia w sklepach z azjatyckim jedzeniem, bądź można zetrzeć korzeń imbiru na tarce o drobnych okach)
- 2 jajka
- 225 ml mleka
- 85g roztopionego masła
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny bądź wysmaruj tłuszczem.
Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, imbir, sól i cukier, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kawałki czekolady i jeszcze raz przemieszaj.
W osobnym naczyniu widelcem roztrzep jajka. Dodaj do nich mielony imbir i wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami wlej nie mieszając mleko, masło oraz mieszankę jajeczno - imbirową. Wszystkie składniki wymieszaj, ale tylko do ich połączenia. Nie mieszaj zbyt długo ponieważ babeczki będą twarde i niesmaczne.
Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej foremek. Piecz około 20-25 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Moim zdaniem najlepiej je jeść na ciepło wtedy imbir naprawdę rozgrzewa i babeczki są odrobinę pikantne. Ale nNa zimno również są niczego sobie ;)
Smacznego !
Wydrukuj przepis
pierwszy raz widzę takie foremki ;]
OdpowiedzUsuńciekawe stożki.
a jakie smakowite! imbir nadał im na pewno wyrazistości i smaku.
Te wielgachne foremki sa swietne :) No i muffiny na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuń