Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Czekoladowo - imbirowe muffiny

Tak sobie pomyślałam, że w te zimne wiosenne dni przydałoby się coś na rozgrzewkę z odrobiną czekolady na poprawę nastroju. Upiekłam więc czekoladowo - imbirowe muffiny w mega dużych foremkach żeby nie stresować się, że zjadłam więcej niż jedną muffinkę na raz. Były wyśmienite, wilgotne, czekoladowe, z wyraźnym smakiem imbiru - no dodałam go tam całkiem sporo. Przepis odrobinę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z książeczki 'Easy muffins'. 

Składniki na 12 standardowych babeczek lub 6 dużych:
  • 225g mąki
  • 55g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 50g groszków czekoladowych lub pokrojonej czekolady
  • 115g cukru dark muscovado 
  • 2 łyżki mielonego imbiru (do nabycia w sklepach z azjatyckim jedzeniem, bądź można zetrzeć korzeń imbiru na tarce o drobnych okach)
  • 2 jajka
  • 225 ml mleka
  • 85g roztopionego masła
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny bądź wysmaruj tłuszczem.

Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia.

Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, imbir, sól i cukier, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kawałki czekolady i jeszcze raz przemieszaj.
W osobnym naczyniu widelcem roztrzep jajka. Dodaj do nich mielony imbir i wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami wlej nie mieszając mleko, masło oraz mieszankę jajeczno - imbirową. Wszystkie składniki wymieszaj, ale tylko do ich połączenia. Nie mieszaj zbyt długo ponieważ babeczki będą twarde i niesmaczne.

Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej foremek. Piecz około 20-25 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. 
Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Moim zdaniem najlepiej je jeść na ciepło wtedy imbir naprawdę rozgrzewa i babeczki są odrobinę pikantne. Ale nNa zimno również są niczego sobie ;)

Smacznego !
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. pierwszy raz widzę takie foremki ;]
    ciekawe stożki.
    a jakie smakowite! imbir nadał im na pewno wyrazistości i smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te wielgachne foremki sa swietne :) No i muffiny na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...