Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Pomarańczowe muffiny z daktylami i orzechami włoskimi i podziękowanie

Przepis na te aromatyczne muffiny pochodzi ze strony Joyofbaking . W moim domu  muffiny te otrzymały miano najlepszych jakie do tej pory upiekłam. To bardzo duże wyróżnienie biorąc pod uwagę ile babeczek i muffinek pojawiło się do tej pory na moim blogu. Przepięknie pachną cynamonem i pomarańczą, są bardzo puszyste i delikatne, chrupiące  orzechami. Myślę, że znajdą wielu amatorów.  Poza tym są bardzo proste w przygotowaniu :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 130g mąki
  • 130g mąki pełno ziarnistej
  • 140g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka)
  • 80 ml soku z pomarańczy (wycisnęłam 2 średnie pomarańczki)
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
  • 57g rozpuszczonego masła
  • 90g drobno posiekanych daktyli
  • 60g posiekanych orzechów włoskich
Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok i odstaw na bok. Posiekaj daktyle i orzechy na mniejsze kawałki, odstaw na bok. Rozpuść masło i odstaw na bok.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny. 

Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i skórkę pomarańczową dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

W osobnym naczyniu wymieszaj  maślankę, sok pomarańczowy, roztrzepane jajko, wanilię i przestudzone masło. Tak przygotowaną mieszankę mokrych składników wlej do suchych, dodaj daktyle i orzechy. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników i przełóż do papilotek. Piecz około 20 min. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem i sprawdź czy jest suchy. Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)


Teraz czas na podziękowanie. Serdecznie dziękuję Domi w kuchni za kolejne już wyróżnienie mojego bloga i przyznanie  nagrody:
 


Bardzo ucieszyłam się z tego wyróżnienia, miło mi, że mój blog podoba się innym. Albo, że dalej podoba sie Domi ;) Co do dalszej części zabawy to 7 rzeczy na mój temat można przeczytać tutaj. A teraz z przyjemnością podam listę blogów, na które regularnie i z ciekawością zagladam:


Pozdrawiam :)
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Nie wiem, ktorą wybrać... masz takie śliczne papilotki! I tak ładnie Ci wyrosły :) Połączenie pomarańczy i bakalii w muffinkach jest pyszne :)

    Dziękuję bardzo za uznanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów pyszności :) i u mnie też czeka Cię wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...